Îndulcitorii artificiali pot creşte pofta de dulce

1 octombrie 2013   Carieră

Îndulcitorii sintetici pot creşte pofta de dulciuri atunci când ţii o dietă, însă nu pot „păcăli” creierul pentru a-l face să declanşeze reacţia chimică responsabilă de producerea senzaţiei de plăcere.

Acest fenomen apare din cauză că substituenţii zahărului,deşi stimulează papilele gustative,nu au capacitatea de a „păcăli" creierul.

Plăcerea pe care oamenii o resimt când mănâncă dulciuri rezultă dintr-o substanţă chimică denumită dopamină,care este eliberată în creier atunci când zahărul ajunge în organism. Totodată,substanţa este asociată cu apariţia senzaţie de plăcere şi de recompensare.

Îndulcitorii artificiali şi alte substituente cu conţinut caloric scăzut nu provoacă aceeaşi reacţie,determinându-i pe cei care ţine dietă să poftească după dulciuri. Din acelaşi motiv,acele persoane sunt predispuse riscului de a consuma,ulterior,cantităţi mari de dulciuri.

Cercetătorii americani sugerează că această descoperire ar putea să explice motivul pentru care rata obezităţii a atins un nivel ridicat,în ciuda introducerii pe piaţă a băuturilor răcoritoare dietetice şi a gustărilor dietetice.

Mai multe