Jos burtica!
După lunile de iarnă, în care ai gătit toate bunătăţile posibile din porcul de la congelator, constaţi că nu mai poţi trage uşor fermoarul fustelor. Ca să arăţi bine în hainele de primăvară, e indicat să-şi revizuieşti meniul de zi cu zi şi să începi să faci mişcare.
Pentru cele dispuse să facă gimnastică, este ideală combinaţia de exerciţii zilnice pentru abdomen cu masajul cu cremă anticelulitică şi cu o dietă sănătoasă. Pentru cele dispuse doar să ţină regim, este vitală alcătuirea unei liste cu alimentele permise şi interzise şi stabilirea unui meniu sănătos.
Ziua bună începe de dimineaţă
Un pahar de apă călduţă cu lămâie în loc de cafeaua de dimineaţă ajută digestia, stimulează metabolismul şi taie pofta de mâncare. Câteva fructe proaspete, consumate ca atare sau sub formă de salată, îţi dau energie, datorită zaharurilor complexe din compoziţia lor, şi ajută tranzitul intestinal. În cantităţi mici, fructele deshidratate te energizează şi te vitaminizează. Foloseşte-le în combinaţie cu cereale şi seminţe, sau înmoaie-le în suc proaspăt de fructe, în lapte de orez, de midgale sau de soia – dacă ţii post.
Bine de ştiut!
Chiar şi o singură banană, pe post de gustare, îţi potoleşte pofta de dulce. Iar o ceaşcă de cafea taie pofta de mâncare, aşa încât nici nu-ţi dai seama când a venit ora prânzului.
Variante pentru prânz
Pentru hidratare, optează pentru supe şi ciorbe. Primăvara suntem binecuvântaţi cu atâtea verdeţuri de sezon, precum urzicile, spanacul, ştevia, loboda, care nu ar trebui să lipsească de la prânz sau cină. Ar fi ideal să le consumi, fără carne, sau cu puţină carne slabă, de preferat de curcan, de pui sau peşte, fără prăjeli şi rântaşuri şi cu cât mai puţine paste făinoase, cartofi şi pâine. Pentru saţietate, presară seminţe de floarea soarelui sau de dovleac în supe şi ciorbe, iar în salate foloseşte nuci, alune, migdale crude, precum şi seminţe de in şi de susan. Acestea din urmă e bine să fie măcinate cu râşniţa de cafea, pentru o mai bună asimilare.
În loc de pâine, optează pentru mămăliga, care are un aport caloric de două ori mai mic ca pâinea, nu conţine gluten şi e indicată şi pentru diabetici.
Ce alegi pentru cină
Fiindcă cina trebuie luată nici prea devreme, nici prea târziu, ca să nu ţi se facă foame până te culci, ai nevoie de proteine - fie animale, fie vegetale - , de fibre şi de vitamine. Optează pentru o friptură de 100-140 g din carne slabă şi o salată de crudităţi, sau pentru o mâncare cu fasole sau cu linte. Poţi opta şi pentru o tocăniţă de ciuperci sau pentru ciuperci la cuptor.
Ai voie alcool?
La capitolul băuturi alcoolice, este indicat un singur pahar pe zi: de bere, care conţine magneziu, potasiu, acid folic, vitamina B6 şi vitamina B 12, sau de vin roşu, care oferă antioxidanţi, echilibrează nivelul de zahăr în sânge, întăreşte sistemul imunitar şi sistemul osos, combate anemia.
SFATUL CPF
Când ai poftă de dulce, mănâncă doar puţină ciocolată neagră, deoarece conţine o cantitate mică de zahăr şi o concentraţie mare de cacao, de minim 70%. Îţi poţi satisface nevoie de dulce şi cu o mână de fructe deshidratate (prune, smochine, curmale, caise, merişor, goji).
EXEMPLE DE MENIU
Mic dejun:o felie de pâine integrală unsă cu brânză de vaci, un ou fiert şi o cafea neagră
Gustare:5 prune uscate
Prânz:supă de urzici cu găluşte cu o felie de pâine prăjită
o banană
Cină:ciulama de ciuperci cu mămăligă şi un pahar de vin roşu
150 g cereale cu fructe deshidratate în suc proaspăt de portocale
un avocado
iahnie de fasole cu o chiftea, mămăligă şi salată de spanac, leurdă, untişor
o portocală
supă-cremă de legume, pui sau curcan, cu crutoane şi un pahar de bere
salată de fructe cu o mână de seminţe sau nuci, migdale, alune
2 pătrăţele de ciocolată neagră
mâncare de spanac şi ştevie cu ou ochi şi o felie de pâine integrală
un măr
100-140 g carne albă slabă sau peşte la grătar cu legume sotate.
Sursa foto: health.com