La ce să nu renunţi când eşti la regim
Ne-am obişnuit cu ideea conform căreia un regim este cu atât mai bun, cu cât ne interzice mai multe. Dar se pare că organismul nostru nu este de acord.
Interzicerea unora sau a mai multor alimente poate avea consecinţe care se vor resimţi la finalul dietei,când vom simţi nevoia să dăm iama în ele. În plus,de multe ori evităm tocmai alimentele cele mai hrănitoare,pe motiv că sunt prea bogate în calorii ori grăsimi,deşi ele ne pot scădea pofta de mâncare. Cheia pentru a slăbi sănătos este să avem grijă la mărimea porţiilor şi la calitatea alimentelor pe care alegem să le consumăm.PâineaPâinea conţine carbohidraţi,care impulsionează producerea de serotonină,care,la rândul său,încurajează starea de confort şi de satisfacţie. Cea mai bună alegere este pâinea integrală,care conţine mai multe fibre,care contribuie la o digestie mai bună. O porţie echivalează cu o felie de pâine,un covrig sau cu o chiflă mică.PastelePastele fierte şi orezul fiert conţin până la 70% apă,iar aportul de alimente bogate în apă menţine starea de saţietate mai mult timp. Fiind la fel ca pâinea,bogate în carbohidraţi,pastele îţi taie pofta de mâncare. O porţie de paste echivalează cu o lingură de îngheţată . Ele pot fi asociate cu peşte,ulei de măsline,porumb,salată,care pot înlocui cu succes sosurile grele.CartofulUnul din alimentele cele mai controversate,cartoful,este bun şi rău,în funcţie de ce facem cu el. Prăjit ori înecat în sosuri grele,el nu ajută cu nimic la menţinerea siluetei sau la subţierea ei. Cartoful este bogat în amidon,iar când este fiert,acel amidon absoarbe apa,umflându-se. Odată răcit,acest amidon devine rezistent digestiei,ceea ce poate fi un dezavantaj pentru cei cu probleme de digestie. Însă avantajul constă într-o senzaţie de saţietate de lungă durată. Acest amidon fermentează în intestinul gros,creând acizi graşi ce inhibă temporar abilitatea organismului de a arde carbohidraţi ori glucide,fiind astfel nevoit să apeleze direct la grăsimi.BrânzaDin cauza conţinutului mare de grăsimi şi de calorii,brânzeturile sunt,de regulă,printre primele care se elimină odată cu începerea unui regim de slăbit. Se pare,însă,că ele conţin şi o cantitate de calciu ce ajută la arderea grăsimilor şi a caloriilor. Pentru a maximiza efectele,cu cât mai puţine consecinţe,bea lapte,în locul unei porţii de brânză.CiocolataDezbătută în repetate rânduri,ciocolata este unul din cele mai dulci ispite ale femeii la dietă,însă ea este şi unul din cei mai buni protectori ai siluetei,pentru că o bucăţică de ciocolată neagră poate satisface şi cele mai puternice pofte care ne cuprind în timpul dietei. Avantajul ciocolatei negre este că este bogată în antioxidanţi şi fibre,fără conţinutul de grăsimi şi arome artificiale ale unei ciocolate cu lapte ori a unei cutii cu bomboane.
Fructele
Unele diete interzic chiar şi fructele,pe motivul conţinutului ridicat de zahăr ori de carbohidraţi. Să ocoleşti fructele când eşti la regim e una din cele mai mari greşeli pe care o poţi face,pentru că organismul are nevoie de zahăr,iar fructele aduc aportul necesar,fără ingerdientele artificiale din dulciuri. În plus,fructe precum bananele ajută la menţinerea stării de saţietate.