Mărul-de-pământ, leguma bună pentru diabetici

28 ianuarie 2016   Carieră

Mărul-de-pământ, cunoscut şi sub numele de topinambur, este un aliment recomandat diabeticilor. Află ce alte beneficii aduce sănătăţii!

Proprietăţi nutritive

Mărul-de-pământ,cunoscut şi sub numele de topinambur,seamănă la prima vedere cu ghimbirul.  I se mai spune şi „cartoful ciorii“ sau „nap porcesc“,fiind folosit ăe vremuri ca furaj pentru animele domestice. Planta nu e pretenţioasă,este rezistentă la frig şi se înmulţeşte chiar şi în soluri sărace. De la plantă se folosesc tuberculii subterani,recunoscuţi pentru proprietăţile lor nutritive.

O delicatesă

Tuberculii au gust dulceag,care aminteşte de cel al anghinarei. Conţin inuline,un grup de oligozaharide. Pot fi folosiţi cruzi,în salate,sau fripţi,fierţi,şi pot da un extract care înlocuieşte foarte bine zahărul. În plus,dulceaţa de topinambur este considerată o delicatesă. Sunt recomandaţi în dieta diabeticilor,fiind bine suportaţi de persoanele cu glicemia crescută.

Sursă de vitamine şi minerale

Mărul-d-pământ conţine vitaminele A,C şi B3,săruri minerale,în special săruri de potasiu,glucide esenţiale sub formă de inulină. Este un aliment sărac în calorii (73 de calorii la suta de grame),ceea ce îl recomandă în dietele de slăbit. Inulina fiind mai greu asimilabilă de către organism,poate provoca flatulenţe. Fenomenul poate fi evitat dacă în apa de fierbere se adaugă puţin bicarbonat de sodiu sau câteva frunze de ţelină.

Mai multe