Mici afaceri de familie în mediul rural
Unele idei de afaceri se nasc din dorinţa de a aduce arta mai aproape de oameni, din dorul de a-ţi duce viaţa în alt ritm sau din dragoste pentru propriii copii pe care vrei să-i hrăneşti sănătos.
Micile afaceri de familie care au la bază dragostea pentru semeni întâmpină la fel de multe greutăţi pentru a se ridica,dezvolta şi susţine în timp ca şi afacerile obişnuite,dar fondatorii lor lucrează zi lumină mânaţi şi de altceva decât de visul de a face profit.
Mici afaceri de familie în mediul rural-Mobilier în stil săsesc
Din 2003,îndrăgostiţi de tradiţie şi de desenele săseşti străvechi,Mircea Ungurean,inginer de profesie,şi partenera sa,pictoriţa Oana Cerbu (vezi foto),au deschis în Cisnădioara,judeţul Sibiu un atelier de mobilier din lemn de brad,pictat,numit M'Art – mobilă transilvăneană pictată.
Astăzi,atelierul se află în Sibiu,acelaşi oraş în care se găseşte şi o Galerie de Artă cu mobila pe care o înfumuseţează,mai precis în incinta Casei Artelor din Piaţa Mică. Alături de o echipă de artişti talentaţi,pasionată de meşteşugurile vechi de secole şi de tradiţiile din Transilvania,Oana pictează piese de mobilier,comode,cufere,lăzi de zestre,scăunele,mese,rame,noptiere.
Atât de mult au plăcut lucrările lor,încât au apărut şi comenzi pentru mobilarea unor bucătării,băi sau dormitoareîn acest stil. Tot la ei au apelat şi unele pensiuni sau restaurante care au dorit un decor tradiţional românesc. La comenzile mici,tot ei lucrează profilurile din lemn. Sunt uşor de găsit pe site-ul www.mobilapictata.ro,şi pe Facebook,la pagina Artizanat.
Mici afaceri de familie în mediul rural – Cultivare de legume cu livrare la domiciliu
Ajunşi la concluzia că la oraş n-ai niciodată răgazul să te bucuri cu adevărat de viaţă,pentru că eşti permanent într-un ritm nebun,Andreea şi Robert,în vârstă de 30 de ani,s-au decis prin 2011 să se retragă la ţară şi să trăiască din legumicultură. Au cumpărat pământ la doar 20 km de Bucureşti,în Boteni,jud. Ialomiţa,şi au ridicat solarii cu legume:ardei,castraveţi,roşii. Mai mult,ea s-a înscris la Facultatea de Horticultură.
Cu timpul,lumea a aflat despre ei şi au început să primească tot mai multe cereri de livrare la domiciliu,ceea ce i-a făcut să ridice,alături de cele două solarii de 1.000 mp,un al treilea,de 1.200 mp. Pe pagina lor de Facebook,numită Invitaţie la Sănătate Legume Naturale,cei doi tineri menţionează şi că invită pe oricine să simtă din nou bucuria de a sta la aer curat şi de a-şi culege legumele singuri.
Mici afaceri de familie în mediul rural – Fermă ecologică
Dorind cu ardoare să-i ofere hrană sănătoasă fetei ei şi să-i convingă şi pe alţii să se întoarcă la natural,la mâncarea gustoasă şi sănătoasă,Laura Trif a pus bazele unei ferme în Baloteşti,judeţul Ilfov,unde a închiriat un hectar de teren.
La Ferma Bucovina,căci aşa se numeşte afacerea ei,a început cu câteva vaci,păsări,apoi a crescut şi oi,capre,mai târziu raţe,porci,curcani. Toate sunt lăsate să se mişte liber,au acces la păşune şi verdeaţă,hrana lor este naturală. Pe 15 hectare de pământ sunt cultivate cereale,lucernă pentru ele.
Laura şi-a folosit economiile proprii,dar a fost nevoie să se şi împrumute de la prieteni pentru a cumpăra animale şi păsări. Acestea din urmă sunt îngrijite de 12 persoane şi alte patru persoane pregătesc produse din lapte. Oile şi caprele sunt crescute la o stână din Bucovina. Pe lângă livrarea de carne şi lactate,la fermă se mai fac şi cârnaţi uscaţi din carne de capră şi brânză pentru grătar Halloumi,o specialitate cipriotă. Pentru a păstra legătura cu cei interesaţi să mănânce sănătos,Laura Trif are şi o pagină pe Facebook,La Ferma Bucovina,unde la marile sărbători,lasă lista cu oferte pentru carne de porc şi curcan sau de miel şi capră,în funcţie de sezon.