Pepene galben vs. pepene roşu: ce alegi?

27 iulie 2013   Carieră

Imaginează-ţi o întrecere între pepeni – cel galben şi cel verde. Câştigă nu cel mai gustos sau mai arătos, ci cel mai sănătos, care te menţine într-o formă de invidiat, oferindu-ţi cea mai mare zestre de substanţe nutritive!

Îţi poţi imagina o zi caniculară fără cel puţin o felie suculentă de pepene verde în farfurie? Sau fără o cupă cu îngheţată,garnisită cu aromatul pepene galben? Ambele fructe te hidratează şi-ţi încântă papilele gustative,nemaivorbind de faptul că pot ţine locul unui fel de mâncare.Pepenii verzi şi galbeni sunt,prin excelenţă,fructele verii. Dulci,răcoroşi,parfumaţi,sunt prietenoşi cu silueta şi cu bugetul tău de gospodină. În ciuda unei aparente asemănări,„verdele“ şi „galbenul“ îţi oferă concentraţii diferite de substanţe nutritive esenţiale pentru sănătate.

În cele ce urmează,comparăm o cană de pepene galben – soiul cantalup –  tăiat cubuleţe,cu o cană de pepene verde – lubeniţă – fasonat tot în cuburi.

Prin urmare,pe locuri,fiţi gata... start!

Valori nutriţionale

La capitolul calorii – atât de sensibil,atunci când ţii o cură de slăbire – câştigă,aşa cum poate te-ai aştepta,pepenele verde,cu 46 kcal,faţă de cele 53 kcal ale dulcelui pepene galben. Prin urmare,0-1 în favoarea lubeniţei.

De data asta,pepenele galben îşi adjudecă proba:o cană îţi oferă 31 g de proteine,faţă de o cană cu pepene verde – doar 0,94 g! Scor egal 1-1.

Foarte importante în dietele de orice fel,pentru că asigură buna funcţionare a tractului intestinal,fibrele sunt mai întâlnite în zestrea cantalupului – 1,4 g – decât în cea a „verdelui“ – 0,6 g. Scor 2-1! Ce luptă strânsă!

Conţinutul de minerale ar putea înclina hotărâtor balanţa în favoarea unuia dintre concurenţi. Să urmărim în ce fel!

Acest mineral esenţial pentru organism e furnizat în cantitate mai mare de pepenele galben – 14 mg,faţă de 11 mg ale pepenelui verde. Scor 3-1 – cantalupul începe să se detaşeze de concurentul său!

Stimulează imunitatea şi se găseşte în concentraţie mai mare în pepenele galben – 19 mg,faţă de 15 mg din pepenele verde. Scor 4-1!

Ambii pepeni sunt o sursă bună de potasiu,care stimulează funcţionarea muşchilor şi a nervilor,menţine echilibrul acido-bazic din organism şi scade riscul hipertensiunii arteriale. Dar... cantalupul este din nou în frunte,cu cantitatea uimitoare de 417 mg,faţă de biata lubeniţă,care se laudă doar cu 172 mg.

Zincul,cel care îţi menţine sistemul imunitar la cote înalte,e mai bogat în cantalup – 0,28 mg – decât în lubeniţă – 0,15 mg.

Acest ingredient necesar unor oase zdravene e furnizat,în măsură mai mare (23 mg) de „galben“ decât de „verde“ (17 mg).

Până acum,cine e pe primul loc?

Să răsuflăm un pic,să ne hidratăm cu o felie de pepene (verde sau galben,la alegere) şi să facem clasamentul intermediar:7-1. Fanii cantalupului nu trebuie totuşi să serbeze prematur victoria,pentru că verdele mai are şanse să egaleze!

Vitamine

Conţinutul de vitamine este extrem de important în competiţia noastră – să vedem care e situaţia „pe teren“.

Faimosul antioxidant e furnizat în cantitate mai mare de cantalup – 57,3 mg versus 12,5 mg (8-1).

Face parte din grupa vitaminelor B,ajută la reducerea colesterolului şi e furnizată în cantitate mai mare de... cantalup! (1,174 mg versus 0,274 mg).

Acidul folic sau folatul alungă anemia – iar pepenele galben e o sursă excelentă din acest compus,cu 33 de micrograme (versus 5,ale lubeniţei).

Excelent antioxidant,„ingredient“ obligatoriu al unei bune sănătăţi a ochilor,vitamina A se găseşte în cantităţi de 6 ori mai mari în pepenele galben (5.276 UI,unităţi internaţionale,versus 876 UI).

Ajută la coagularea sângelui şi la menţinerea oaselor sănătoase – şi e furnizată în cantitate mai mare de cantalup (3,9 micrograme versus 0,2 micrograme).

Mai multe