Plusurile şi minusurile dietei disociate

21 iunie 2015   Carieră

În timp ce unele diete pot fi ţinute pe perioade lungi fără să afecteze sănătatea, altele devin periculoase dacă sunt urmate prea mult timp. Dieta disociată, unul dintre regimurile la modă în ultima perioadă, vine la pachet cu o serie de beneficii şi riscuri.

Poate modifica metabolismul

Considerată un regim de slăbit nu tocmai restrictiv,dieta disociată presupune consumarea alimentelor în funcţie de categoria din care fac parte (lipide,proteine,glucide),şi nu de cantitatea lor,fie la o singură masă,fie întreaga zi. Dieta nu afectează sănătatea dacă este ţinută pe o perioadă scurtă de timp. În schimb,când este urmată mai mult de o săptămână,ea poate duce la perturbarea metabolismului,la apariţia stării de oboseală şi chiar a anemiei,susţin specialiştii în nutriţie. Aceştia spun că disocierea poate fi percepută de către corp ca o lipsă de hrană,ceea ce face ca organismul să se pregătească pentru recuperarea kilogramelor pierdute,problemă cunoscută sub numele de efectul yo-yo.    

Slăbeşti până la 5 kg pe săptămână

Dieta disociată promite pierderea a până la 5 kilograme după doar şapte zile,în care s-au respectat principiile ei. Un alt avantaj al regimului este că rezultatele sunt evidente,iar spre deosebire de alte diete nu este extrem de restrictivă. De asemenea,fiecare persoană poate alege tipul de regim disociat care i se potriveşte,astfel încât perioada de restricţii alimentare să nu fie una foarte dificilă.

Musculatura este afectată

Deşi multe persoane sunt încântate de numărul mare de kilograme pe care le pot pierde după doar o săptâmână în care au ţinut dieta disociată,partea mai puţin cunoscută este că nu doar greutatea scade,ci şi masa musculară. Acest lucru poate duce în timp la apariţia mai multor probleme atât de ordin estetic,cât şi de sănătate. Pe măsură ce persoana slăbeşte un număr mare de kilograme pielea începe să se lase. Mai mult,lipsa de tonus a musculaturii poate favoriza apariţia artrozei,a durerilor la nivelul coloanei vertebrale,dar şi reducerea fluxului sangvin.  

Tipuri de dietă disociată:

-         pe 7 zile – în fiecare zi a săptămânii se consumă doar o singură clasă de alimente (de exemplu:luni – carne;marţi – legume;miercuri-peşte;joi – lactate;vineri – fructe;sâmbătă – orez;duminică – se poate alege orice grupă de alimente din săptămână);

-         pe mese – în fiecare zi se pot consuma mai multe grupe de alimente (la micul dejun – cele bogate în glucide,la prânz – în proteine,la cină – lipide);

-         pe culori – alimentele se împart în trei categorii:alb (lactate în prima,a treia şi a cincea zi a dietei),verde (fructe şi legume – în a doua,a patra şi a şasea zi a dietei) şi roz (carne de pui,de curcan – în ultima zi a regimului); 

3-3-3 – în primele trei zile se va consuma doar o anumită categorie de alimente (carne),în următoarele trei doar legume şi fructe,iar în ultimele trei zile,doar lactate. Dieta se poate relua după 14 zile de pauză,doar la recomandarea medicului.

Mai multe