Principalele cauze ale foamei excesive

24 noiembrie 2012   Carieră

Ţi-e foame încontinuu? Nu te poţi opri din a consuma alimente bogate în calorii? Ai perioade în care ţi-e poftă de dulce? Dacă te regăseşti într-unul dintre aceste scenarii, află de la specialistul nostru în nutriţie, Dr. Şerban Damian, care sunt principalele cauzele ale apetitului alimentar crescut.

Tulburările metabolice

În unele cazuri,foamea excesivă,cunoscută în termeni medicali sub formă de polifagie,poate fi un simptom al tulburărilor metabolice,însă de cele mai multe ori este vorba doar de o problemă de natură psihologică.

Stările anxioase

Pentru persoanele anxioase,foamea excesivă este un mecanism de compensare a acestei stări. Alimentele consumate în exces au rol de reducere a tensiunii şi a anxietăţii. Există numeroase persoane care ajung să mănânce compulsiv pentru a-şi linişti angoasele şi stările tensionale. Însă,acest obicei este unul nesănătos,deoarece în timp poate duce la creşterea în greutate şi,implicit,la dezvoltarea unor boli de nutriţie.

Nutriţionistul susţine că nu este vorba de o foame propriu-zisă,pentru că în cele mai multe cazuri,persoanele respective au un aport energetic mai mare decât ar avea nevoie. „Multe persoane simt nevoia de a mânca,în special “ceva dulce”,atunci când sunt nervoase,supărate,obosite,fără a le fi foame la modul concret,ci pentru că în felul acesta li se reduce nivelul de anxietate”,afirmă Dr. Şerban Damian.

Vezi ce-ţi taie pofta de dulce

Administrarea de medicamente

Şi administrarea anumitor tipuri de medicamente poate duce la creşterea apetitului alimentar. Spre exemplu,tratamentele pe bază de corticosteroizi sau antidepresive triciclice au ca simptom principal foamea excesivă. În cazul în care apetitul alimentar nu poate fi controlat,este indicat consultul unui medic de specialitate pentru stabilirea unui nou tratament.

Diabetul zaharat

Foamea excesivă poate fi şi un semn care anunţă existenţa diabetului zaharat. Dr. Damian subliniază faptul că această afecţiune debutează cu triada “3P” – polifagie,polidipsie si poliurie. „Practic,pacientul simte nevoia să mănânce mai mult şi mai des decât de obicei. De asemenea,îi este sete şi urineaza mult. Aceste simptome dispar odată cu normalizarea glicemiei,prin administrarea unui tratament corespunzător”,explică doctorul.

Nu în ultimul rând,hipertiroidismul este o altă afecţiune,care se asociază cu foamea excesivă,concomitent cu scăderea ponderală.

Atenţie!Foamea excesivă este un simptom care nu ar trebui neglijat,ci ar trebui investigat. În funcţie de cauză,trebuie mers la medic sau la psiholog. Nutriţionistul este specialistul care poate face triajul iniţial şi poate conduce abordarea nutriţională,în paralel cu ceilalţi specialişti.

Pentru mai multe informaţii şi consultaţii,accesaţi site-ul Centrului de Nutriţie Superfit.

Mai multe