Program de slăbit în familie
„Unde-s doi, puterea creşte”, spune proverbul. Acest adevăr este valabil şi în cazul curelor de slăbire. Iată un plan care garantează o siluetă frumoasă pentru toată familia!
Te-ai decis! Trebuie să dai jos acele kilograme care,e clar,nu se vor evapora de la sine. Dar parcă şi soţul tău ar arăta mai bine fără burtă... Cât despre copii,le-ar prinde bine o dietă sănătoasă!Planul de bătaie
Puţină organizare nu strică! Trebuie să stabileşti câteva reguli,de la care nu se va abate nimeni:
Confortul căminului aduce cu sine... kilograme în plus. Doar câteva luni de trai în comun aduc femeilor cam două kilograme,iar bărbaţilor patru. Motivele? Mesele copioase şi sedentarismul. Puneţi pe hârtie obiceiurile de care vreţi să scăpaţi şi ţineţi-vă departe de ele.
Ai nevoie de acordul tuturor membrilor înainte de a-i pune la cură. Cu forţa nu vei obţine nimic... Important e să vreţi acelaşi lucru şi să vă susţineţi reciproc.
E periculos să vă antrenaţi într-o competiţie de genul „cine slăbeşte mai mult”,pentru că fiecare are ritmul său. În timpul aceleiaşi diete,un bărbat pierde 5 kg,iar o femeie doar 3.
Renunţarea la semipreparate,la pizza,la mâncarea de tip fast-food este cea mai simplă metodă de a slăbi Mâncarea preparată acasă este mai sănătoasă,pentru că o poţi găti fără grăsime sau îndulcitori.
Televizorul şi computerul ne consumă aproape tot timpul liber,însă cu toţii avem nevoie de mişcare. În plus,neavând altceva de făcut,ronţăim tot felul de „bunătăţi” pe care organismul nostru nu le poate consuma (şi de care nu avem nevoie). Mersul pe bicicletă,înotul sau drumeţiile de la sfârşitul săptămânii sunt pretexte excelente pentru a ne pune muşchii la treabă.
Aceeaşi mâncare pentru toţi?
Da,dar în cantităţi diferite. La o masă,bărbaţii au nevoie de 1.000-1.150 de calorii,în timp ce o femeie doar de 760-880 de calorii. Explicaţia este simplă (deşi nedreaptă):masa lor musculară consumă mai multă energie. Asta înseamnă că ei pot mânca mai mult decât femeile,fără să se îngraşe.
În cazul copiilor şi al adolescenţilor,un regim alimentar prea sărac în nutrienţi duce la carenţe. Dieta celor mai tineri (care nu suferă de obezitate) seamănă mai mult cu un regim echilibrat.
Un copil mai mic de 10 ani are nevoie de 1.800-2.200 de calorii pe zi,în timp ce un adolescent consumă 2.400-3.000 de calorii. Regimul alimentar va conţine mâncare variată (fructe,legume,lactate,carbohidraţi),cu limitarea consumului de carne,zaharuri rapide şi grăsimi saturate (produse de patiserie,mezeluri).
Exemplu de meniu
Micul dejun:
Pentru toată lumea:
* Suc de portocale proaspăt stors
* Pâine prăjită integrală şi gem (fără zahăr)
* Iaurt degresat
* Cafea sau ceai neîndulcit
* un ou şi o felie de şuncă slabă
* O porţie de salată asezonată cu suc de lămâie
* O porţie de legume şi una de carne sau de peşte (cantităţile potrivite le găseşti mai jos)
* O felie de brânză degresată şi o felie de pâine
* Un fruct crud
Pentru toată lumea:
* Un bol de supă de legume
* 100 g de legume
* O salată de verdeţuri
* Un iaurt sau o felie de brânză
* Un fruct crud
* Carne:100-120 g pentru femei şi copii,200 g pentru bărbaţi (120 g seara)
* Fasole uscată,mazăre,orez sau cartofi:80-100 g pentru femei,100-120 g pentru copii şi 120-150 g pentru bărbaţi şi adolescenţi,dacă sunt însoţite de legume,sau 150 g pentru femei şi 200 g pentru bărbaţi,dacă sunt simple.
* Brânză:30 g pentru femei şi 40 g pentru bărbaţi şi pentru cei mici.