Renunţă la grăsimi! La cele „rele“

4 decembrie 2015   Carieră

Vrei să scapi de kilogramele în plus şi te gândeşti să scoţi grăsimile din meniu? Nu este o idee tocmai bună. Organismul are nevoie de le pentru a funcţiona normal. Doar că trebuie să le consumi cu moderaţie şi, pe cât posibil, pe cele „bune“.

De regulă,grăsimilese împart în două mari categorii:saturate şi nesaturate. Sau,pe înţeles,grăsimile sunt „rele“ şi „bune“. În mod normal,ar trebui ca dieta noastră zilnică să cuprindă numai grăsimi nesaturate sau polinesaturate,pe scurt „bune“,pentru că ele joacă un rol important în metabolismul celulelor,ţesuturilor şi al organelor interne.

Din nefericire,în alimentaţia de zi cu zi se regăsesc în cantitate mare şi grăsimi „rele“,care ne pun sănătatea în pericol. Adică pot provoca tulburări hormonale,pot afecta creierul şi predispun la boli cardiovasculare.

Introdu în dietă peştele gras şi măslinele

Surse de lipide „bune“,ideale în sezonul rece,când avem tendinţa să mâncăm mai săţios ca să ne încălzim,sunt peştii graşi,de exemplu macroul,somonul şi heringul,dar sănătoase sunt şi măslinele.

Lor li se adaugă nucile,migdalele,seminţele de in şi de cânepă,alte surse de grăsimi „bune“,pe care trebuie să le consumi frecvent. Ca să nu te îngraşi,e bine să mănânci 60 de grame de grăsimi nesaturate pe zi (aproximativ un pumn de migdale sau mieji de nucă),dacă ai o greutate corporală normală.

Unde se ascund grăsimile „rele“

Vrei să eviţi grăsimile „rele“ şi să le mănânci doar pe cele „bune“? Fereşte-te de denumirile de pe etichetele produselor alimentare,precum slănină,şorici,piele de găină,untură,şi limitează consumul de carne grasă de porc şi de oaie,dar şi produsele de patiserie.

Acestea din urmă conţin,în plus,şi acizi graşi de tip trans,care slăbesc sistemul imunitar. De asemenea,evită pe cât posibil mezelurile,semipreparatele şi alimentele de tip fast-food. Toate favorizează complicaţii cardiace.

Mai multe