Suferi de diabet? Iată ce trebuie să mănânci!

18 martie 2016   Carieră

Când eşti diagnosticată cu diabet, pe lângă respectarea cu stricteţe a tratamentului, trebuie să ai grijă şi la alimentaţie. Aceasta joacă un rol foarte important atât în prevenirea, cât şi în funcţionarea optimă a medicaţiei. Mai jos găseşti câteva recomandări de regim pentru diabetici.

Ca să poţi ţine glicemia sub control,dar şi greutatea corpoală – prin regim poţi preveni şi afecţiuni cardiovasculare–,trebuie să ai multe cunoştinţe despre glucide,inclusiv despre conţinutul şi numărul lor de calorii,pentru că acestea au o influenţă puternică asupra glicemiei.

Este crucial să ştii aportul de calorii pentru fiecare aliment şi indicele glicemic al tuturor produselor din meniu,pentru a ţine sub control boala.

Cantitatea de glucide permisă pe zi

O persoană care suferă de diabet va primi indicaţii clare de la medic cu privire la cantitatea permisă de glucide pe care le poate consuma într-o zi. Astfel,în funcţie de cât de gravă este situaţia,se pot ingera între 150-250 g de glucide,dar nu mai mult.

Cu siguranţă ştii că cea mai mare cantitate de glucide se regăseşte în produsele dulci (80-100%),în făinoase şi cereale (75%) şi în pâine (55%).

Principalele reguli alimentare pentru diabetici

În funcţie de vârstă,greutate,afecţiuni asociate şi stadiul bolii se întocmeşte un meniu,fiind esenţial să consumi trei mese principale şi două gustări.

Introdu în dieta zilnică fasole verde,vinete,varză,usturoi,ceapă şi roşii.

Dacă poţi,mănâncă peşte de două ori pe săptămână.

Mizează pe carnea slabă,preparată la grătar,pe aburi sau la cuptor.

Consumă legume şi fructe,precum şi cerealele integrale nerafinate (ovăzul),pentru că sunt surse de fibre,care încetinesc absorbţia carbohidraţilor.

Dacă ai diabet de tip I şi ai ceva kilogame în plus,încearcă să ai un regim hipocaloric şi să elimini zaharurile cu absorbţie rapidă. Printre acestea se numără dulciurile,mierea,ciocolata,produsele de patiserie.

Foarte important este să încerci să scoţi din alimentaţie sau să reduci consumul îndulcitorilor artificiali,deoarece produsele care îi conţin pot fi sursă de carbohidraţi,care cresc glicemia.

Mai multe