Urzicile îţi aduc vitalitate!

10 martie 2014   Carieră

Profită de venirea primăverii pentru a face o cură cu urzici! Planta e binecunoscută pentru efectul ei detoxifiant - şi poate fi gătită în moduri extrem de savuroase.

Proprietăţile medicinale ale urzicii

Sunt un foarte bun diuretic,atunci când sunt consumate sub formă de infuzie,de suc proaspăt,de extract,de capsule sau de tinctură alcoolică.

Urzica amestecată cu argilă verde,în cataplasme care se ţin 30 de minute,alungă durerilem reumatice. Sub formă de loţiune,combate acneea,iar sub formă de apă de gură,este eficace contra aftelor şi gingivitei.

La tinerele mame,stimulează producţia de lapte matern.

Proprietăţile nutritive ale urzicii

Urzicile sunt un adevărat rezervor de substanţe nutritive:vitamina A şi C,fier,potasiu,mangan,calciu,iod,vitamine din complexul B. În plus,furnizează proteine vegetale celor care ţin post sau care sunt adepţii regimului vegetarian.

Locuitorii ţărilor nordice ţin adevărate cure cu urzici,pentru a se energiza după sezonul rece.

Cum le găteşti

Găteşte-le fierte,la abur,prăjite în ulei sau în unt. Supuse temperaturilor mari,frunzele de urzică nu mai „pişcă”. Poţi să le foloseşti şi în combinaţie cu alte verdeţuri – spanac,spre exemplu-,dar şi cu ciuperci. Usturoiul dă gust special mâncărurilor cu urzică,dar nu e un ingredient obligatoriu.

Sote de ciuperci cu urzici

Ai nevoie de:

-        2 linguri de unt

-        8 ciuperci mari,feliate

-        500 g urzici

-        Un sfert de cană de vin

Preparare:

Topeşte untul într-o tigaie,la foc mediu,adaugă ciupercile şi rumeneşte-le timp de 3-4 minute,amestecând din timp în timp. Adaugă frunzele de urzică spălate şi vinul,acoperă tigaia,lasă pe foc timp de 5 minute sau mai mult,până ce urzicile se înmoaie complet

Citeşte şi:

Cimbrul,leac pentru zeci de boli

Ce secrete ascund fructele exotice

Mai multe