Cât peşte trebuie să mâncăm, pe săptămână, pentru o dietă sănătoasă

1 aprilie 2021   Dezvoltare personală

Peştele este unul dintre cele mai importante alimente din dieta umană, datorită nutrimentelor pe care le conţine. Este un produs recomandat de toţi nutriţioniştii şi are foarte multe beneficii pentru organism. Însă celebrul proverv "ce-i prea mult strică" se aplică şi în acest caz. Prin urmare, când e prea mult şi de câte ori pe săptămână ar trebui, de fapt, să mâncăm peşte?

Peştele face parte dintotdeauna din dieta oamenilor şi este considerat unul dintre cele mai hrănitoare şi benefice alimente pentru organism. De câţiva ani, însă, părerile sunt împărţite, iar prudenţa câştigă tot mai mult teren. Deşi nutriţioniştii recomandă consumul de peşte, se vorbeşte tot mai mult despre ape poluate, specii contaminate şi despre riscuri la care ne expunem. 

Din punct de vedere nutriţional, carnea de peşte este extrem de sănătoasă, fiind bogată în proteine şi grăsimi monosaturate. Este un aliment benefic pentru întregul organism, deoarece conţine aminoacizi, enzime, fosfor, vitamine, Omega-3, grăsimi bune. Poluarea intensă din ultimii ani face ca tot mai mulţi peşti oceanici să conţină mercur (această substanţă fiind deversată în mări şi oceane). Unele specii conţin mai mult mercur ecât altele, de aceea este bine să le evităm sau să le consumăm foarte rar. Dacă este ingerată în cantităţi mari, această substanţă afectează ficatul şi rinichii, are efecte toxice asupra sistemului nervos central şi poate duce la  malformaţii ale fătului (dacă peştele este consumat de o femeie însărcinată). De regulă, metil-mercurul se găseşte la răpitori şi se depozitează în părţile grase ale peştilor. Evitaţi să mâncaţi rechin. Acest peşte este unul dintre prădătorii din vârful lanţului trofic, prin urmare consumă cantităţi mari de peşte pentru a supravieţui, mulţi fiind contaminaţi, la rândul lor, cu mercur. Acelaşi lucru e valabil pentru alte specii de prădători: peştele spadă, macroul regal, macroul spaniol, câteva specii de ton. Puteţi consuma fără riscuri somon sălbatic din Oceanul Pacific, sardine, peşti de apă dulce. 

Cât de des?

Potrivit nutriţioniştilor, ideal este să consumăm acest aliment de două ori pe săptămână. FDA (Federal Drug Administration – agenţia federală pentru hrană şi medicamente a Statelor Unite) recomandă însă o cantitate exactă pentru consumul săptămânal, mai exact 230 g de peşte pentru un adult. Această cantitatea este suficientă pentru un aport optim de proteine, grăsimi omega-3 sănătoase, vitamina B12 şi vitamina.

Un alt aspect important îl constituie felul în care gătim peştele. Deşi gustos, cel pane sau prăjit în ulei e o adevărată bombă calorică şi nu e recomandat să-l gătiţi astfel foarte des. Cel fript, fiert şi cel la cuptor sunt variante mai uşoare şi mai sănătoase, iar dacă îl asociaţi cu legume sau cu orez brun puteţi crea o mâncare simplă, apetisantă şi, în priml rând, sănătoasă.

FOTO Shutterstock 

Mai multe