Câtă cremă cu FPS trebuie să aplici, de fapt? Adevărat sau fals despre protecţia solară

24 iunie 2021   Dezvoltare personală

În plin sezon estival, este firesc să vrem să ştim mai multe, de exemplu, despre câtă cremă cu factor de protecţie solară să aplicăm pe piele sau cât de protejaţi suntem de razele soarelui când sunt nori. Iată câteva dintre astfel de situaţii pe care este bine să le cunoşti!

 

«Copiii sub 6 luni nu trebuie expuşi la soare»

ADEVĂRAT. Soarele aduce beneficii în cazul copiilor, cu condiţia ca expunerea să fie moderată, cu măsuri de protecţie (vestimentaţie) şi cu aplicarea de produse cu FPS. Medicii avertizează că micuţii sub 6 luni nu trebuie expuşi deloc la razele soarelui. La copiii mai mari de această vârsă, este indicat să se evite intervalul de expunere 10:00 – 16:00, să se folosească produse cu FPS 30 sau 50 aplicate cu 20 de minute înainte şi reîmprospătată la fiecare 2 ore sau după ieşirea din apă. Copiii trebuie să poarte şi ochelari de soare cu filtru UV.

«Arsurile solare epuizează capitalul solar»

Arsurile produse de soare reduc resursele de protecţie a pielii în zona respectivă. Fiecare dintre noi ne naştem cu un capital solar, care variază în funcţie de tipul de piele şi care ne protejează de efectele nocive ale soarelui. Vestea proastă este însă că acest capital, odată epuizat, nu mai poate fi recuperat, cu alte cuvinte celulele lezate de la nivelul pielii nu mai pot fi „reparate”. În acest caz, suntem mai vulnerabili faţă de cancerul de piele şi de îmbătrânirea prematură. Până la vârsta de 18 ani, ne expunem cel mai mult la soare (între 60 şi 80% din „doza” de soare primită pe tot parcursul vieţii), de aceea protecţia solară este mai mult decât necesară în acest interval.

«După ce ai ieşit din mare, nu trebuie să reaplici crema în cazul în care foloseşti un produs rezistent la apă»

FALS. Chiar dacă foloseşti un produs care menţiunea „rezistent la apă” acest lucru nu înseamnă că protecţia oferită de el se păstrează integral după ce ai făcut baie în mare sau piscină. Aşadar, chiar şi în acest caz, ca măsură de siguranţă, reaplică produsul.

«Când este înnorat, nu trebuie să te protejezi de soare»

 

FALS. O cantitate mai mult sau mai puţin importantă de ultraviolete pătrunde prin nori, în funcţie de tipul şi de densitatea acestora. De aceea, nu subestima cantitatea de radiaţii care trece prin nori şi foloseşte protecţia solară.

«Când eşti în apă, eşti mai ferit de soare»

Radiaţiile UV pot trece până la 50-80 cm sub apă. Acest lucru înseamnă că nu eşti protejat şi că este nevoie să aplici crema cu FPS atât înainte, cât şi după ce ai ieşit din apă. În plus, ţine cont şi de faptul că se adaugă şi reflexia razelor din luciul apei.

«Există creme care te protejează total»

Cu cât cifra factorului de protecţie solară este mai mare, cu atât te va proteja mai mult. Totuşi, nu există creme sau ale produse cu FPS care să protejeze 100% de soare. Nici chiar cele care au menţiunea „ecran total” nu oferă această protecţie. Aşadar, chiar şi în urma folosirii acestora, o parte din radiaţiile UV pot pătrunde prin piele. Şi cu cât te expui mai mult la soare, cu atât cantitatea primită este mai mare.

«Crema cu FPS mă va împiedica să mă bronzez»

Aplicarea unui produs cu factor de protecţie solară nu te va împiedica să te bronzezi, nuanţarea pielii fiind progresivă.

«Poţi folosi produsele cu FPS de anul trecut»

Dacă ţi-a mai rămas cremă de vara trecută şi te gândeşti să o foloseşti şi acum, mai bine renunţă la idee. Deschiderea repetată a prodului şi păstarea lui în soare îi pot afecta eficienţa, chiar dacă încă produsul nu a expirat încă.

«Este nevoie de 6 linguriţe de produs pentru un adult»

ADEVĂRAT. În cazul unui adult de talie medie, trebuie aplicată o cantitate de 2 mg/cm² de cremă. Mai exact, este vorba de 36 grame sau 6 linguriţe pline (1 linguriţă este necesară pentru faţă). Nu uita nici de buze şi de urechi.

Mai multe