Ce putem face pentru a ne relaxa: 5 metode eficiente (P)

26 mai 2020   Dezvoltare personală

Responsabilităţile de zi cu zi, diferitele provocări care apar la muncă şi situaţiile de criză pot duce la apariţia stresului şi a stărilor de anxietate. Chiar dacă nu reuşim întotdeauna să prevenim apariţia lor, există soluţii care ne pot ajuta să le gestionăm aşa cum trebuie şi să ne protejăm starea de bine.

Responsabilităţile de zi cu zi, diferitele provocări care apar la muncă şi situaţiile de criză pot duce la apariţia stresului şi a stărilor de anxietate. Chiar dacă nu reuşim întotdeauna să prevenim apariţia lor, există soluţii care ne pot ajuta să le gestionăm aşa cum trebuie şi să ne protejăm starea de bine.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât situaţiile stresante pot avea un impact semnificativ asupra nivelului nostru de confort şi a relaţiilor cu persoanele din jurul nostru. Iată, aşadar, ce putem face pentru a ne calma şi pentru a ne simţi mai bine: 

Imaginaţie ghidată

Imaginaţia ghidată poate fi considerată drept o mică vacanţă la nivel mental. Practic, ne putem imagina diferite scenarii care ne fac să ne simţim mai bine şi să ne deconectăm de la situaţiile stresante sau responsabilităţi. Putem practica imaginaţia ghidată în timp ce ascultăm o înregistrare audio cu cineva care ne ghidează sau, pur şi simplu, ne putem gândi la situaţii şi locuri care ne fac să ne simţim bine.

E suficient să închidem ochii pentru câteva minute şi să ne imaginăm ceea ce ne dorim. Această metodă ne poate oferi suportul necesar pentru a ne relaxa şi, în acelaşi timp, studiile au evidenţiat faptul că poate fi de ajutor pentru pacienţii care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale.

Alimentaţie echilibrată

Un nivel crescut de stres este asociat şi cu ceea ce consumăm. Atunci când simţim că suntem copleşite, avem tendinţa nu doar de a mânca mai mult, ci şi alimente nesănătoase sau chiar să consumăm mai multă cafea decât de obicei. De altfel, cafeina poate creşte nivelul de anxietate, mai ales în cazul persoanelor cu tulburări de tip anxios şi care au manifestat atacuri de panică.

Este indicat să evităm gustările cu un nivel crescut de zahăr, alimentele procesate şi să consumăm cafea cu moderaţie. De asemenea, peştele gras, care conţine o cantitate importantă de acizi graşi Omega-3 (somon, macrou, hering, sardine), dar şi uleiul de ficat de cod pot ajuta la reducerea manifestărilor asociate stărilor de anxietate şi stres.

Plimbări în aer liber

Mişcarea este una dintre modalităţile care pot fi de ajutor pentru a ne relaxa. În plus, plimbările în aer liber ne ajută să uităm de task-urile de la birou sau de responsabilităţi, în timp ce ne bucurăm de natură. Având în vedere situaţia actuală, e important să ne luăm  măsurile de siguranţă de fiecare dată când ieşim din casă pentru a ne proteja sănătatea. Plimbarea în aer liber reprezintă, aşadar, o metodă simplă pentru a ne energiza şi relaxa.

Sesiuni de yoga

Yoga combină exerciţiile fizice cu cele de respiraţie, dar şi cu tehnici de meditaţie pentru a ne ajuta să ne relaxăm. Studiile evidenţiază faptul că yoga poate contribui la reducerea nivelului de stres care, în cantităţi excesive, poate creşte riscul de a dezvolta anxietate cronică.

Şedinţe de aromaterapie

Aromaterapia se poate dovedi de ajutor pentru relaxare şi, în acelaşi timp, pentru energizare. Putem folosi atât lumânări parfumate, cât şi uleiuri esenţiale, precum cel de lavandă, lămâie, muşeţel sau bergamotă.

Modul de viaţă actual, obligaţiile şi responsabilităţile zilnice, dar şi pandemia pot constitui factori care pot creşte riscul de apariţie a stărilor anxietate şi stres. Totuşi, există metode care ne pot ajuta să gestionăm mai bine aceste situaţii, astfel încât să restabilim echilibrul de care avem nevoie pentru starea noastră de bine.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe