Cele mai bune uleiuri pentru salate
Pieţele sunt din nou pline de roşii, castraveţi, ceapă verde, ridichii şi salate verzi. Într-adevăr, este vremea lor, a salatelor verzi, pe cât de gustoase, pe atât de hrănitoare! De altfel, ele nu ar trebui să lipsească din meniul tău în niciun sezon. Iar, atât pentru gust, cât şi pentru sănătate, nu le asezona cu produse greoaie, pe bază de maioneză, ci cu puţină lămâie sau oţet balsamic şi un ulei extravirgin de bună calitate.
Uleiurile ideale pentru salate sunt cele bogate în substanţe nutritive - vitamine, minerale şi acizi graşi nesaturaţi. Altfel spus, alege uleiuri extravirgine, obţinute prin presare la rece şi nerafinate. Diferenţa dintre un ulei bun pentru salate şi unul indicat doar pentru gătit constă şi în punctul de ardere, adică temperatura la care, în urma încălzirii, uleiul devine toxic. Un punct de ardere mic, până la 40 de grade Celsius, este recomandat pentru salate, dar nu şi pentru gătit.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline extravirgin conţine vitaminele A, B1, B2, D, E, K, fier, acizi graşi şi antioxidanţi naturali. Nu este, deci, de mirare că acesta contribuie la scăderea nivelului colesterolului "rău", prevenind apariţia aterosclerozei şi, implicit, a problemelor cardiovasculare. De asemenea, uleiul de măsline este recomandat şi în tratamentul gastritei şi ulcerului, dar şi pentru îmbunătăţirea funcţiei hepatice. Atenţie, însă, foloseşte uleiul de măsline extravirgin doar crud, în salate, sosuri reci precum maioneza sau pentru asezonarea mâncărurilor gata preparate. Pentru gătit, foloseşte uleiul pomace (de turte), obţinut tot din măsline.
Uleiul de porumb
Are un conţinut ridicat de vitamina E, dar şi alte substanţe valoroase, precum vitaminele C, D şi cele din complexul B. Mai mult, uleiul de măsline are şi un conţinut mare de acizi graşi mononesaturaţi (4 grame la o lingură), ce protejează sistemul cardiovascular. Peste o jumătate din conţinutul de grăsimi din acest ulei o reprezintă acizii graşi polinesaturaţi, omega-6 şi omega-3, care favorizează reducerea inflamaţiilor şi fortificarea sistemului imunitar.
Uleiul de struguri
Un alt ulei sănătos este cel de struguri. Conţine doar două grame de grăsimi saturate per lingură! În plus, are un conţinut mare de vitamina E, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar, căci stimulează producerea de celule B (celulele specializate în producerea de anticorpi, care luptă cu bacteriile). Mai mult, uleiul de struguri este plin de antioxidanţi şi de acid linoleic. Aceste substanţe protejează vasele de sânge, prevenindu-le deteriorarea. De asemenea, studiile arată că unii antioxidanţi din uleiul de struguri împiedică deteriorarea celulară şi apariţia celulelor canceroase.
Uleiul de floarea soarelui
Conform unui studiu recent, uleiul de floarea soarelui este folosit de peste 80% din români. Se spune că ar fi nociv, dar are proprietăţi benefice atâta timp cât nu este expus la foc, căci nu este rezistent la încălzire, devening toxic. Pentru gătit, foloseşte ulei de floarea soarelui rafinat, nu extravirgin. Cel presat la rece conţine acizi graşi nesaturaţi, aminoacizi, săruri minerale şi vitamine, toate necesare pentru o dietă echilibrată. Vitaminele A, E şi F ajută la protejarea oaselor şi a dinţilor. Fiind un puternic antioxidant şi având un conţinut mare de lecitină, acest ulei previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar, asigură dezvoltarea normală a nervilor şi ajută memoria.