Cele mai neinspirate alegeri culinare pentru micul dejun după 40 de ani şi cu ce ar fi indicat să le înlocuieşti

9 decembrie 2021   Dezvoltare personală

Alimentele alese pentru micul dejun joacă un rol important în menţinerii sănătăţii şi greutăţii tale corporale. Din păcate, alegerile nesănătoase pentru prima masă a zilei îţi pot pune beţe în roate când încerci să scapi de kilogramele în plus, de aceea este important să ştii ce să eviţi şi ce este cel mai bine să mănânci la începutul zilei, mai ales dacă ai peste 40 de ani.

După vârsta de 40 de ani, în special la femeile aflate la postmenopauză, metabolismul încetineşte şi îngreunează pierderea kilogramelor acumulate. Fără un echilibru sănătos de proteine, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase, consumul de carbohidraţi rafinaţi din produsele de patiserie dimineaţa creşte glicemia şi favorizează îngrăşarea. De aceea, este nevoie de un mic dejun bogat în proteine care coneră energie. Proteinele sunt elemente nutritive cheie pentru pierderea în greutate. De fapt, un plus de proteine , vegetale sau animale,în dieta ta este una dintre cele mai uşoare şi mai eficiente moduri de a slăbit. Studiile arată că proteinele te pot ajuta să-ţi controlezi apetitul şi să previi excesele alimentare.

Obiceiul de a mânca nesănătos dimineaţa poate fi cauzat nu doar de comoditate, ci şi de plăcerea dată de alimentele dulci sau grase sau de senzaţia că nu ai îndeajuns de mult timp pentru a pregăti ceva mai bun. Tocmai aceste alegeri nepotrivite îţi pot lua din energie de-a lungul zilei, te îngraşă şi chiar ajung să te îmbolnăvească. Riscul este mai mare pentru cei care au trecut de 40 de ani. Revizuieşte-ţi micul dejun, elimină sau alege mai rar ceea ce te bucură, dar îţi face rău şi optează pentru combinaţii bune pentru mintea şi corpul tău care îţi dau mai multă vigoare şi-ţi menţin senzaţia de saţietate mai multe ore.

O simplă cafea

Sunt persoane care presupun că pot înlocui micul dejun cu o ceaşcă de cafea. Deşi acest obicei te poate face să începi dimineaţa puţin mai repede, nu te ajută să slăbeşti. O cafea nu este o masă sănătoasă, cu atât mai mult dimineaţa când ai nevoie de alimente săţioase. Cafeaua poate suprima semnele de foame, iar lipsa aportului de energie sau a aportului caloric apare mai târziu sub forma unei scăderi bruşte, după-amiaza sau a poftelor de dulce, seara. Poţi face un smoothie sănătos cu cafea, tărâţe de ovăz, banană zdrobită şi puţin lapte.

Covrigi

Mulţi dintre noi alegem să mâncăm covrigi pe fugă, pe drumul spre serviciu. Este o opţiune clasică pentru micul dejun. Ia în calcul că un covrig mare de circa 130 îţi aduce un aport de 350 de calorii, 70 g de carbohidraţi şi doar 2 g de fibre. Optează mai rar pentru acest tip de mic dejun rapid care îţi sabotează dieta de slăbit.

Biscuiţi sau brioşe

Pentru unii, nişte biscuiţi cu cafea dimineaţa pot deveni un obicei la care este greu să renunţe. Faptul că nu acordă atenţie numărului de biscuiţi ar putea cauza probleme după 40 de ani, când este mai greu să scapi de kilogramele în plus. 2-4 biscuiţi simpli, nu cu cremă, ar trebui să fie de ajuns. Sunt bogaţi în fibre şi conferă până la 40 de calorii. De asemenea, brioşele sunt considerate o alegere oarecum sănătoasă pentru micul dejun, mai ales dacă sunt făcute cu tărâţe, ovăz, mere sau afine. Din păcate, cele mai multe brioşe sunt făcute cu făină albă, ulei şi zahăr, ceea ce-ţi aduce puţine proteine şi fibre. Unele sunt mari şi pline de calorii, aproape 400 fiecare. Dacă vrei totuşi să mănânci brioşe dimineaţa, ia sau prepară unele cu cereale integrale sau fructe şi nuci.

Cereale rafinate

Sunt dulci, crocante şi simţi că îţi dau energie. Cerealele rafinate sunt de obicei pline de zahăr şi sărace în proteine, ceea ce înseamnă că îţi vor creşte rapid nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la iritabilitate şi un apetit crescut, odată ce insulina, hormonul de reducere a zahărului din sânge, îşi face efectul. Chiar şi cerealele neîndulcite, ca fulgii de porumb, tind să aibă un conţinut scăzut de proteine, cu doar 4 g de proteine la 50 grame. Aşadar, deşi conţin mai puţin zahăr adăugat, nu sunt cel mai bun mod de a-ţi începe ziua.

Clătite

Oricât de bune ar fi, clătitele nu sunt o variantă hrănitoare pentru micul dejun. Sunt făcute cu făină albă, iar dacă le ungi cu unt, dulceaţă sau cremă de ciocolată îţi aduc un plus de zaharuri care creşte bursc glicemia. Clătitele sunt bogate în calorii, grăsimi şi zahăr, dar lipsite de proteine şi fibre. Nu-ţi vor păstra nici senzaţia de saţietate pentru mult timp. Cu toate acestea, dacă pofta de clătite este prea puternică pentru a fi ignorată, optează pentru făina de migdale sau de năut la prepararea lor şi unge-le cu puţin unt de arahide.

Opţiuni mai sănătoase de încercat la micul dejun

Cele mai bune opţiuni de mic dejun oferă energie cu acţiune rapidă şi te menţin sătul până la prânz. Ar trebui să conţină proteine, grăsimi şi carbohidraţi complecşi, nerafinaţi. Încearcă să faci dimineaţa o omletă cu spanac, cartofi raşi, roşii şi brânză sau să mănânci pâine prăjită cu avocado şi un ou fier, fulgi de ovăz cu iaurt simplu şi fructe de pădure, un sandviş cu brânză şi avocado zdrobit.

Mai multe