Celulită şi retenţie de apă? Încearcă masajul limfatic!
Tehnică de masaj blând, drenajul limfatic are o serie de beneficii de care poţi profita. Dacă te confrunţi cu insuficienţă venoasă cronică, celulită, retenţie de apă sau oboseală cronică, poţi încerca masajul limfatic. Această tehnică este indicată şi pentru îmbunătăţirea imunităţii şi pentru detoxificare.
Drenajul limfatic este o tehnică de masaj care are ca scop stimularea circulaţiei naturale a limfei, un fluid care transportă globulele albe, oxigenul şi alti nutrienţi la ţesuturi. Sistemul limfatic, care este considerat al doilea sistem circulator al organismulu, nu beneficiază de o pompă care sa faciliteze circulaţia limfei, aşa cum este inima pentru sistemul circulator. Prin drenajul limfatic, circulaţia limfei este accelerată.
Drenajul limfatic se poate face manual sau cu ajutorul unor aparate speciale. Şedinţele au loc într-un centru specializat, cu persoana aşezată pe o masă de masaj. Se recomandă ca drenajul limfatic să fie efectuat de un profesionist cu calificare (terapeut). Drenajul limfatic manual constă în aplicarea unei presiuni specifice, uşoare, cu ambele mâini, pe traiectul vaselor limfatice, la nivelul unor puncte strategice. Masajul limfatic poate fi făcut la picioare, mâini şi abdomen.
Beneficii – de la limfedem la celulită
Una dintre indicaţiile principale ale drenajului limfatic este limfedemul apărut în urma îndepărtării chirurgicale a nodulilor limfatici, ca parte din terapia chirurgicală a cancerului de sân. Drenajul limfatic este recomandat persoanelor cu edeme (retenţie de apă). Procedeul este indicat şi persoanelor care suferă de insuficienţă venoasă cronică, iar efectele de durată ale drenajului limfatic includ reducerea durerilor şi a oboselii cronice, combaterea insomniilor şi relaxarea întregului organism. Şi imunitatea va avea de câştigat, pentru că prin această tehnică este îmbunătăţită funcţionarea sistemului imunitar. De asemenea, prin masaj limfatic este accelerată detoxificarea, se asigură un somn odihnitor şi se ameliorează durerile de cap. Dacă stai mult pe scaun, masajul limfatic îţi va aduce îmbunătăţiri, pentru că reduce senzaţia de picoare grele.
În cazul unui drenaj limfatic deficitar, se produce o acumulare de grăsime şi de toxine la nivelul adipocitelor, având ca rezultat apariţia celulitei. Prin drenajul limfactic se pot elimina aceste acumulări care dau aspectul „pufos”. De asemenea, şedinţele de drenaj limfatic dau rezultate şi în cazul celor care doresc să slăbească.
Apelează la specialişti!
Cei care vor să recurgă la şedinţe de drenaj limfatic trebuie să se adreseze unor centre cu personal calificat (kinetoterapeuţi sau fizioterapeuţi). Este foarte important ca terapeutul să stăpânească tehnica masajului corect, să cunoască bine zonele unde trebuie să se intervină şi să ţină cont de particularităţile fiecărui pacient. În funcţie de indicaţiile terapeutice, se poate recurge la drenaj pe regiuni (care poate dura în jur de 40 de minute) sau la drenajul general (durata acestuia putând atinge şi două ore). Dacă drenajul este efectuat bine, rezultatele se pot vedea după 10-12 şedinţe.
Cui îi este contraindicat drenajul limfatic
Drenajul limfatic nu este recomandat persoanelor cu boli cardiovasculare, cu insuficienţă cardiacă, cu dereglări tiroidiene, cu tromboză, flebită, eczeme şi celor cu astm. Este nevoie şi de precauţii în cazul oricăror inflamaţii acute provocate de virusuri, bacterii sau alergeni, existând riscul ca acestea să fie răspândite în restul corpului. De asemenea, în cazul femeilor, masajul abdominal nu trebuie efectuat în perioada mentruaţiei.