Cum ne influenţează luna naşterii durata de viaţă. Bebeluşii născuţi în aceste luni trăiesc mai mult

24 iunie 2021   Dezvoltare personală

Când vă gândiţi la factori care vă influenţează speranţa de viaţă, probabil că vă vin în minte lucruri precum precum moştenirea genetică, stilul de viaţă sau cel alimentar. Unii dintre aceşti factori pot fi controlaţi, alţii nu.

Ultimul lucru la care vă puteţi gândi că poate influenţa durata vieţii - şi, pe care cu siguranţă nu îl puteţi controla - este luna în care v-aţi născut.  Oricât de surprinzătoar ar părea, cercetările arată că luna naşterii este asociată nu numai cu sănătatea, ci şi cu speranţa de viaţă.

La prima vedere, această asociere poate părea revoltătoare sau discriminatorie, dar devine mai uşor de înţeles atunci când luăm în considerare că bebeluşii născuţi în diferite perioade ale anului sunt expuşi la factori de mediu diferiţi (nutriţia, nivelul de vitamina D şi infecţiile sezoniere) atât în uter, cât şi în primele luni de viaţă. Un exempu concret: diferenţa dintre legumele folosite în diversificare, între un bebeluş care începe diversificarea primăvara (dei are trei anotimpuri cu legume şi fructe proaspete) şi un bebeluş care începe diversificarea iarna, când are foarte puţine opţiuni sănătoase, de sezon. Acestea sunt etape importante de dezvoltare, deci nu este o surpriză faptul că poate exista o influenţă asupra sănătăţii.

La prima vedere, veştile nu sunt grozave pentru bebeluşii născuţi toamna. 

Persoanele născute în octombrie şi noiembrie primesc, în general, mai puţină lumină solară şi, prin urmare, mai puţină vitamina D, atunci când sunt sugari.

Un studiu publicat în Journal of Aging Research a arătat, însă, că persoanele născute între septembrie şi noiembrie aveau cele mai mari şanse de a deveni centenari. Acest lucru poate avea legătură cu faptul că persoanele născute în aceste luni sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare, o cauză comună de deces la nivel global. 

FOTO Shutterstock

Mai multe