Gras şi fit: e un mit. Un studiu extins demonstrează că e mai bine să fii slab, decât supraponderal şi „în formă“
Un proverb spune că frumuseţea e în ochiul privitorului. Când vine vorba de sănătate, însă, un studiu recent arată că excesul de grăsime nu e niciodată „la modă“.
Cercetătorii de la Societatea Europeană de Cardiologie spun că ideea de a fi „gras şi sănătos” este un mit. Faptul că o persoană supraponderală sau obeză este activă merge, face mişcare, chiar activităţi fizice nu poate contracara efectele negative ale obezităţii.
Acest studiu extins, bazat pe analiza datelor colectate de la peste jumătate de milion de adulţi, arată că exerciţiile fizice ajută, într-adevăr, la reducerea riscului de hipertensiune şi diabet. Însă aceste ctivităţi fizice mai multe sau mai puţin intense cresc în mod semnificativ riscul de infarct şi accident vascular cerebral.
Cum e mai bine: Gras, dar în formă sau slab, dar inactiv?
Comparativ cu persoanele cu greutate normală inactive, persoanele grase sunt de două ori mai susceptibile de a avea colesterolul mărit, de patru ori mai predispuse la diabet şi de cinci ori mai predispuse la hipertensiune arterială, chiar dacă fac sport sau activităţi fizice.
Aceasta a fost prima analiză care a arătat că a fi activ în mod regulat nu elimină efectele dăunătoare ale excesului de grăsime corporală asupra sănătăţii. Descoperirile cercetătorilor resping ideea că un stil de viaţă activ poate anula toate efectele dăunătoare ale supraponderalităţii şi obezităţii.
Exerciţiile fizice ajută, dar pierderea în greutate este mai bună. Chiar dcă efectele pozitive ale exerciţiilor fizice sunt incontestabile, există în continuare riscuri la persoanele supraponderale sau obeze. Concluzia acestui studiu extins este că pierderea în greutate trebuie să rămână ţinta principală pentru politicile de sănătate la nivel european, împreună cu promovarea unui stil de viaţă activ.
FOTO Shutterstock