10 mituri despre alimente în plasa cărora ai putea să cazi

14 noiembrie 2016   Psihologie

Site-ul CSID notează dacă este în regulă să consumi alimente al căror termen de valabilitate este depăşit, dacă ouăle îşi păstrează prospeţimea atunci când le ţii pe uşa frigiderului sau dacă mâncarea poate fi consumată în siguranţă şi la 7 zile după ce a fost gătită.

1. Nu te îmbolnăveşti dacă mănânci un aliment după expirarea termenului de valabilitate – adevărat şi fals

De fapt,data de expirare arată că,după termenul trecut pe etichetă,produsul respectiv îşi pierde din valorile nutriţionale.

Desigur,nu este recomandat să mănânci un iaurt sau mezeluri la jumătate de an după data expirării,mai ales că acestea sunt categorii de alimente uşor perisabile. În schimb,o conservă,de exemplu,poate fi consumată chiar şi la câteva luni sau câţiva ani mai târziu de la expirarea valabilităţii,deoarece este închisă ermetic şi nu există astfel mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

2. Alimentele nu se decongelează la temperatura camerei – adevărat

Dacă decongelezi carnea la temperatura camerei,trebuie să ştii că numărul bacteriilor se poate dubla la fiecare 20 de minute. Cea mai sigură metodă de decongelare a alimentelor este ţinerea acestora în frigider. Chiar dacă procesul va dura mai mult,măcar eşti sigur că nu te vei îmbolnăvi.

3. Este periculos să mănânci direct din conservă – fals

Dacă acea conservă,fie ea de peşte,de legume ori de carne,nu este umflată sau ruginită,nu există niciun risc să mănânci direct din ea. Desigur,pentru a fi 100% sigur că nu vei păţi nimic,este indicat să o treci sub jet de apă rece,pentru a elimina particulele de praf sau orice alte microorganisme ce pot zace pe capac.

Află de AICI care mituri despre alimente sunt adevărate şi care nu.

Mai multe