10 reguli alimentare ca să fii mereu în formă
Când eşti mereu pe fugă şi simţi că responsabilităţile te copleşesc, este greu să găseşti timp pentru a urma o dietă. Pentru ca silueta să nu aibă de suferit, este bine să te ghidezi după câteva reguli generale de alimentaţie.
Ia micul dejun
Este regula de aur pentru a începe ziua cu bateriile încărcate. Optează pentru alimente sănătoase,cum sunt legumele,brânza puţin sărată,sucurile naturale şi 1-2 ouă fierte pe săptămână.
Număr fix de mese
Ai grijă ca în fiecare zi să ai între 5 şi 6 mese,mai exact micul dejun,prânzul,cina şi 2-3 gustări. Porţiile trebuie să fie mici,deoarece astfel metabolismul va fi accelerat şi va putea să menţină echilibrat nivelul de zahăr din sânge întreaga zi. În plus,astfel vei preveni pofta constantă de dulce. De asemenea,ia masa la 30 de minute după ce ai făcut puţină mişcare.
Limitează numărul de carbohidraţi
Orezul,pastele,pâinea din făină albă sau cartofii sunt principalele surse de carbohidraţi. Au un număr crescut de calorii,fără însă a oferi o senzaţie de saţietate de lungă durată. Mai mult,cresc nivelul de zahăr din sânge,motiv pentru care te vei simţi obosită şi-ţi va fi foame constant pe parcursul zilei.
Proteinele,pe primul plan
Carnea de pui,cea de curcan,peştele şi albuşurile de ouă sunt printre produsele cu cel mai mare conţinut de proteine. Este simplu să-ţi dai seama de câte proteine ai nevoie zilnic. Mai exact,sunt necesare 2 grame de proteine la 1 kilogram din greutatea corpului.
O gustare sănătoasă este o mână de nuci sau de seminţe.
Cât mai multe grăsimi sănătoase
Grăsimile nesaturate previn afecţiunile cardiovasculare,menţin elasticitatea vaselor de sânge şi reduc inflamaţiile. Peştele oceanic,uleiul de măsline,nucile,seminţele de dovleac şi de floarea-soarelui sunt cele mai importante şi cele mai la îndemână alimente bogate în astfel de grăsimi.
Regula celor 5 porţii
Fiecare masă ar trebui să fie formată măcar dintr-o porţie de legume şi fructe. Acestea abundă în substanţe nutritive,esenţiale pentru a fi mereu în formă. Ele conţin fibre solubile care îmbunătăţesc digestia,precum şi vitamine şi substanţe minerale,care nu se regăsesc în alte alimente şi care întăresc sistemul imunitar.
Înfometarea nu este o soluţie
Crezi că dacă nu mănânci,vei consuma mai puţine calorii,deci vei slăbi automat? Lucrurile nu stau chiar aşa! Poate că la început vei pierde câteva kilograme,dar după un timp te vei simţi din ce în ce mai obosită şi fără energie. În plus,rişti să ai parte de efectul yo-yo,adică în momentul în care vei începe să mănânci,organismul va transforma în grăsime chiar şi cel mai banal aliment,cum ar fi mărul. Rezultatul? Vei pune la loc kilogramele pierdute,precum şi unele în plus.
Hidratarea este esenţială
Fiecare celulă din corp are nevoie de apă pentru a putea funcţiona corespunzător. În lipsa ei metabolismul va funcţiona mai lent şi automat vei fi mai obosită. Astfel,vei fi tentată să apelezi la dulciuri şi la gustările bogate în carbohidraţi. Durerile de cap,ameţelile şi stările frecvente de confuzie,sunt alte simptome ale deshidratării.
Cât mai multe cereale integrale
Pare o sarcină dificilă,dar dacă apelezi la câteva mici artificii,te vei simţi plină de energie,fără a da cântarul peste cap. De exemplu,poţi începe ziua cu un bol cu fulgi de ovăz cu iaurt şi fructe proaspete. La prânz poţi savura o porţie de orez brun cu peşte,în timp ce seara o poţi încheia cu o salată de crudităţi cu paste integrale.
Evită sucurile carbogazoase
Sunt bune la gust,nu-i aşa? Ei bine,ghici care este ingredientul lor principal? Zahărul! Medicii nutriţionişti ne sfătuiesc să-l eliminăm pe cât posibil din dieta noastră. Băuturile carbogazoase,ceaiurile îmbuteliate şi anumite tipuri de sucuri din fructe au în componenţa lor extrem de mult zahăr,de multe ori ascuns sub tot felul de denumiri pe ambalaj. Pe lângă faptul că acul cântarului va trece de cifra dorită,nevoia de dulce va fi din ce în ce mai mare.