10 utilizări originale ale oţetului în gospodărie

28 iunie 2013   Psihologie

Oţetul e bun la toate în gospodărie: nu e numai ingredient obligatoriu în salate, dar e şi agent de curăţare, balsam de păr, soluţie de scos pete şi câte altele. Află în ce moduri originale mai poţi utiliza oţetul!

În afară de modul de utilizare clasic – în salate sau mâncăruri – oţetul mai poate fi utilizat pentru:

1.     Dezinfectare. Are proprietăţi antibacteriene naturale,de aceea poate fi folosit pe post de soluţie de curăţare netoxică. Pentru dezinfecţia suprafeţelor de orice tip,foloseşte o soluţie dintr-o parte oţet în 4 părţi de apă. Amestecat cu un pic de bircabonat de sodiu,acţiunea de curăţire a oţetului este şi mai eficientă.

2.     Curăţarea obiectelor sanitare. Curăţă,dezinfectează şi odorizează vasul de toaletă cu conţinutul unei căni cu oţet. Lasă să acţioneze timp de o oră,apoi foloseşte o perie de curăţat pentru a desăvârşi acţiunea.

3.     Desfundarea ţevilor. Ţevile de scurgere de la chiuvete pot fi desfundate în felul următor:varsă în orificiul de scurgere de la chiuvetă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu,apoi adaugă o jumărate de cană de oţet. Când se face spumă din abundenţă,adaugă o crăticioară cu apă clocotită. Dacă e necesar,îndepărtează resturile care blochează ţeava – fire de păr,resturi organice – cu o sârmă tare. Repetă operaţiunea dacă scurgerea apei nu se face încă uşor.

4.     Îndepărtarea lipiciului. Te-ai săturat de lipiciul care rămâne pe borcane,după ce ai răzuit etichetele? Îndepărtează-l cu o cârpă înmuiată în oţet.

5.     Catifelarea părului. Şampoanele şi săpunurile pot lăsa pe părul tău reziduuri alcaline,care îţi fac părul să arate lipsit de strălucire. Ca să scapi de inconvenient,prepară o soluţie din 2 lingur oţet,2 lingur zeamă de lămâie în 3 căni de apă,şi amestecă bine. După ce te-ai şamponat,toarnă soluţia de mai sus pe păr,freacă bine şi clăteşte. Oţetul închide cuticulele şi lasă părul moale şi strălucitor,şi are şi efect anti-mătreaţă.

6.     Îndepărtarea petelor. Petele de iarbă şi de sânge se scot cu o soluţie de o jumătate de cană de oţet alb,un sfert de cană de bicarbonat de sodiu şi 3 căni de apă.

7.     Reîmprospătarea legumelor cu frunze. Dacă legumele cu frunze verzi din frigider arată cam „obosite”,reîmprospătează-le aspectul,lăsându-le un timp în 2 căni de apă rece şi o jumătate de linguriţă de oţet.

8.     Îndepărtarea negilor. O dischetă demachiantă muiată în oţet şi „bandajată” în jurul zonei cu negi face minuni! Schimbă discheta zilnic,asigurându-te că e umedă tot timpul.

9.     Prepararea apei de gură. O apă de gură eficace,îndeosebi împotriva mirosului de ceapă sau usturoi,e alcătuită din 2 lingur oţet şi o linguriţă de sare,totul într-o cană cu apă.

10.  Înmuierea periilor de vopsit. Periile de vopsit aspre şi „ţepene” trebuie lăsate într-un borcan cu oţet,timp de oră. Clăteşte apoi cu săpun şi apă caldă,apoi lasă să se usuce înainte de folosire.

Bine de ştiut!

Nu tot oţetul din comerţ e de calitate. Caută oţet din ingrediete naturale (oţet din vin) pentru a-i da utilizare în gospodărie. Ca să eviţi oţetul fabricat din chimicale,citeşte cu atenţie etichetele!

Citeşte şi:

Leacuri-minune cu oţet

Ce nu ştiai despre oţet

  

Mai multe