3 chimicale prezente în alimentele de zi cu zi

24 februarie 2014   Psihologie

Sunt produse de sinteză pe care le găseşti într-o mulţime de alimente procesate – de la muştar la bomboane pentru copii. Efectul lor asupra sănătăţii e controversat.

Marile companii se laudă că produsele lor sunt din ce în ce mai sănătoase,mai naturale,mai „fără E-uri”. Cu toate acestea,anumiţi aditivi de sinteză continuă să fie folosiţi pe scară largă,chiar dacă nu se ştie exact ce efecte provoacă în organism.

Tartrazină

Cunoscut şi ca E 102 sau ca „FD &C Yellow 5”,acest colorant galben artificial se găseşte într-o grămadă de produse – bomboane,lactate,macaroane. Multe companii l-au scos de pe lista aditivilor folosiţi.  Doza zilnică admisă este de 7,5 mg/kg corp,şi nu e recomandat să o depăşeşti.

Galat de propil

Cunoscut şi sub numele de E 310,figurează în cărţile de specialitae ca un antioxidant artificial,al cărui consum frecvent nu este recomandat. Scopul său principal este de a preveni oxidarea produselor uleioase.  Se crede că,adăugat maionezei,are o acţiune similară cu cea a hormonilor din organism,ducând la perturbarea istemului endocrin.

Triacetină

Este un alt compus artificial prezent în mâncăruri,dulciuri,sub indexul E 1518. Dacă te-ai întrebat vreodată care e ingredientul care face guma de mestecat atât de elastică şi caramelele atât de „lipicioase”,răspunsul e triacetina. Nu au fost evaluate complet consecinţele unei prezenţe mari a E 1518 în organism – de aceea,poate,aditivul acesta intră şi în compoziţia filtrului ţigaretelor,şi în cea a Viagra...

Citeşte şi:

RENUNŢĂ la SUCURILE ACIDULATE! Iată cu ce le poţi înlocui

Alimente permise şi interzise în ulcer

Mai multe