3 moduri în care dulciurile afectează performanţele mintale

14 iulie 2015   Psihologie

O gustare parcă ne ajută să ne concentrăm mai bine asupra sarcinilor zilnice, însă aceasta este o falsă impresie când vine vorba de consumul de dulciuri. Specialiştii atrag atenţia că alimentele bogate în zaharuri scad nivelul productivităţii din cauză că "atacă" creierul.

Scad capacitatea de concentrare

Crezi că dacă mănânci o prăjitură sau un baton de ciocolată,te vei concentra mai bine asupra ceea ce ai de făcut? Greşeşti! Cercetătorii suţin că zahărul duce la formarea radicalilor liberi în creier,îngreunând astfel comunicarea între celulele nervoase.

Din această cauză,capacitatea de concentrare scade,în timp ce pofta de dulce creşte,lucru care te va împinge să consumi şi mai multe dulciuri.Sfat:Consumă,mai bine,alimente bogate în proteine şi în fibre,deoarece acestea cresc puterea de concentrare. 

Îţi afectează memoria

O dietă bogată în alimente dulci afectează funcţiile cognitive şi performanţele mintale. Cu cât consumi mai multe dulciuri,cu atât îţi va fi mai greu să-ţi accesezi în memorie informaţii stocate în trecut. Specialiştii susţin că un nivel ridicat de fructoză în organism creşte şi riscul dezvoltării bolii Alzheimer.

Pentru îmbunătăţirea memoriei,consumă alimente bogate în vitamina E,precum ulei de măsline,seminţe de floarea soarelui,migdale,nuci etc.

Produc dezechilibre emoţionale

Prea mult zahăr în organism produce dezechilibre emoţionale,din cauză că scade nivelul vitaminelor din complexul B (acestea joacă un rol major în menţinerea unei balanţe emoţionale).

Cu alte cuvinte,consumul de dulciuri poate duce la apariţia iritabilităţii,a anxietăţii,a stărilor depresive şi chiar a celor agresive.

Pentru a-ţi menţine echilibrul intern,consumă peşte,legume cu frunze verzi şi alimente care conţin probiotice.

Mai multe