5 fructe şi legume de vară care te menţin tânără

29 iunie 2015   Psihologie

Sunt uşoare, parfumate, delicioase. Te ajută să te hidratezi şi-ţi refac rezervele de vitamine şi minerale. În plus, sunt un ingredient necesar ca să ai un aspect tânăr şi sănătos.

Ardeii graşi

Aportul lor energetic e scăzut (46 de calorii/cană) şi îţi aduc fibrele de care ai nevoie pentru un tranzit intestinal echilibrat. În plus,sunt sursă bogată de antioxidanţi:furnizează de trei ori necesarul zilnic de vitamină C! Această vitamină este un important alimentnatural anti-îmbătrânire,prevenind degradarea colagenului.

Caisele

Conţin vitaminele A,C,B3. Culoarea aurie a fructului se datorează conţinutului ridicat în betacaroten,care,odată ajuns în organism,se transformă rapid în vitamina A,cu rol în tonifierea pielii şi prevenirea apariţiei ridurilor. Mineralele din compoziţie (magneziu,fosfor,potasiu) şi oligo-elementele sunt un excelent remediu împotriva anemiei şi pentru sănătatea organismului.

Roşiile

Sunt bogate în licopen şi betacaroten – adică,în antioxidanţi şi în precursori ai vitaminei A. Iar aceşti compuşi sunt benefici pentru piele,protejându-te în mod natural şi de razele nocive ale soarelui. De asemenea,roşiile oferă din belşug vitamină C – un antioxidant puternic,care te menţine tânără.

Piersicile

Uşoare şi răcoritoare,piersicele hidrateazăfără aport prea mare de zahăr (40 de calorii la 100 g fruct). Au un conţinut sănătos de vitamina C (7 mg la 100 g fruct) şi de provitamină A (mai ales în piersicile aurii,0,5-1 mg la 100 g).

Dovleceii

Sunt săraci în calorii (26 calorii/cană),deci ideali în dietele de vară. Pot fi gătiţi la cuptor,cu usturoi şi ulei de măsline,tăiaţi în felii şi preapraţi la grătar,dar pot fi consumaţi şi cruzi – tăiaţi batoane subţiri şi acompaniaţi de sosuri-cremă uşoare. Sunt o sursă bună de potasiu şi mangan,de  vitamine din complexul B (B1 şi B6),cât şi vitaminele A,C şi K.

Mai multe