5 paşi ca să reduci hormonul stresului

26 octombrie 2015   Psihologie

Un nivel ridicat de cortizol poate provoca probleme cu somnul, creşterea în greutate, mărirea nivelului de zahăr din sânge şi chiar depresie. Există câteva moduri surprinzătoare prin care poţi să-i reduci nivelul la jumătate.

Produs de glandele suprarenale,cortizolul,acest „hormon al stresului“,reglează tensiunea arterială şi sistemul imunitar în timpul unei crize neprevăzute. În felul acesta creşte capacitatea organismului de a lupta împotriva unor posibile infecţii.

Prin meditaţie se diminuează nivelul cortizolului cu 20%

În urma unui studiu recent oamenii de ştiinţă au descoperit la persoanele care au practicat meditaţia budistă,timp de 6 săptămâni,că nivelul de cortizol şi tensiunea arterială au scăzut semnificativ. În mod similar,la participanţii care au meditat zi de zi,timp de patru luni,hormonul stresului a scăzut cu până la 20%,se arată într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Maharishi.

Muzica,hrană pentru creier

Muzicapoate avea un efect calmant asupra creierului,mai ales în timp ce te confrunţi cu situaţii stresante. Medicii de la Centrul Medical Osaka,Japonia,au observat că la pacienţii care urmau să fie supuşi unei colonoscopii şi care au stat în camera de aşteptare nivelurile de cortizol erau mai mari,spre deosebire de ceilalţi pacienţi care au suferit aceeaşi procedură şi care au aşteptat într-o cameră liniştită. Specialiştii recomandă ascultarea de muzică înainte de culcare,în loc de vizionarea unui program TV.

Dormi suficient

Care este diferenţa dintre a dormi şase ore pe noapte în loc de opt? „50% mai mult cortizol în sânge“,spune biochimistul Shawn Talbott. Potrivit unui studiu realizat la Institutul pentru Medicină Aerospaţială,Germania,cei care dorm şase ore sau mai puţin,timp de şapte nopţi consecutive,au un nivel crescut de cortizol. Recomandat este să dormimcel puţin 8 ore pe noapte.

Savurează un ceai negru

Acest tip de ceai are legături foarte mari cu confortul şi calmul. Când voluntarilor de la University College din Londra li s-a dat o sarcină stresantă,nivelul de cortizol la cei care obişnuiau să consume ceai negru a scăzut cu 47%,în timp ce la ceilalţi,care consumau un alt tip de ceai,cortizolul a scăzut cu doar 27%. Cercetătorii cred că anumite substanţe chimice,cum sunt polifenolii şi flavonoidele,care se găsesc în compenenţa ceaiului negru,sunt responsabile de efectele calmante ale acestui ceai.

Mestecă gumă

Când te simţi foarte stresată,mestecă o gumă pentru a dezamorsa tensiunile instantaneu,sugerează noile descoperiri făcute la Universitatea Northumbria din Marea Britanie.

Mai multe