5 peşti pe care-i bine să-i eviţi

22 aprilie 2014   Psihologie

Peştele este, în general, un aliment benefic pentru sănătate, deoarece conţine acizi graşi Omega-3, dar şi puţine calorii. Însă, unii dintre ei vin şi cu un aport de mercur, nociv pentru sănătate! Iată care peşti îl conţin!

Un conţinut ridicat de mercur în organism poate afecta dezvoltarea neurologică a bebeluşilor în timpul sarcinii,dar şi a copiilorîn perioada creşterii. Mai mult,odată ingerat,mercurul este greu de înlăturat din organism,el putând sta şi un an în sânge. Toţi peştii conţin mercur,însă 5 dintre ei abundă în această substanţă nocivă.

Carne de rechin

Întrucât rechinul se hrăneşte cu peşte,care la rândul lui conţine mercur,nivelul de mercur din organismul rechinului este ridicat. La noi se găseşte în special sub forma fileurilor congelate,fiind apreciat pentru carnea sa albă şi lipsită de oase. Totuşi,este mai bine să-l eviţi şi să alegi în schimb somon sălbatic. Acest peşte oceanic aduce un aport semnificativ de vitamina D,vitamina B12,seleniu şi acizi graşi Omega-3,ceea ce-l face unul dintre cei mai sănătoşi peşti din lume. Are cel mai mic conţinut de mercur,fiind ideal de consumat de gravide.

Peştele sabie

Este la rândul lui un peşte prădător,ceea ce-l face să fie contraindicat pentru consumul oamenilor. Te poţi delecta în schimb cu delicioasele sardine. Nu sunt scumpe şi îţi aduc necesarul zilnic de Omega-3 şi vitamina D,pentru oase puternice.

Macroul

Este unul dintre cei mai la îndemână peşti,mai ales sub formă congelată. Deşi este un peşte gras,deci conţine Omega-3,este un peşte prădător,care se hrăneşte cu alţi peşti,motiv pentru care conţine mult mercur. Poţi opta în schimb pentru anşoa. Acest peşte mic este perfect pentru salate şi conţine fier,prevenind astfel anemia.

Citeşte şi:

Când devine periculos consumul de peşte

De ce e bine să mănânci peşte

Merlinul albastru

Este considerat o delicatesă,dar consumat în mod constant el îţi poate pune în pericol sănătatea datorită conţinutului ridicat de mercur. Femeile însărcinate şi copii ar trebui să-l evite şi să consume în schimb calcan,care este mult mai hrănitor şi sănătos.

Tonul

Recomandat mai ales în curele de slăbire,tonul poate conţine cantităţi însemnate de mercur. Este recomandat să-l mănânci doar o dată pe săptămână. În schimb,conservele de ton pot fi consumate fără restricţii,întrucât carnea a fost procesată şi astfel nivelul de mercur este mai redus.

Mai multe