8 alimente care induc starea de somnolenţă după ce sunt mâncate

15 februarie 2017   Psihologie

Toate am experimentat nevoia bruscă de a dormi imediat după ce am mâncat. Se pare că, nu numai nevoia pentru odihnă sau o zi grea la locul de muncă pot declanşa somnolenţa, ci şi unele alimente pe care le mâncăm în fiecare zi.

Iată care sunt alimentele care provoacă somnolenţă,mai ales atunci când sunt mâncate împreună:Produsele lactate

Dintre toate celalte produse lactate,brânzeturile dure au efectul cel mai relaxant,deoarece sunt o sursă mare de calciu. Adăugarea de biscuiţi săraţi la brânzeturi va produce un efect mai puternic de somnolenţă,deoarece carbohidraţii intensifică funcţia de triptofan.

Migdalele

Migdalele sunt bogate în triptofan,un aminoacid care produce melatonină şi care este adesea cunoscută sub numele de "hormonul somnului". În plus,aceste fructe cu coajă sunt o sursă de magneziu,care eliberează tensiunea musculară şi te face să te simţi somnoroasă.

Bananele

Zahărul,potasiul şi magneziul prezente în banană fac ca triptofanul să trimită un semnal creierului şi să apare nevoia de somn.

Citeşte şi:Fructele şi legumele iernii

Nucile

Nucile conţin mai puţin triptofan decât migdalele,dar ele sunt o sursă de melatonină. Cercetările au arătat că prin consumul de nuci creşte nivelul acestui hormon în sânge şi astfel simţi nevoia să dormi.

 Cireşele  

Cireşele,mai ales tarta cu cireşe,au o cantitate mare de melatonină. Cu toate acestea,dacă mănânci o ceaşcă de cireşeproaspete efectul va fi acelaşi. Dacă suferi de insomnie,bea un pahar cu suc de cireşe şi vei adormi într-un timp foarte scurt.

Ceaiul de muşeţel

Muşeţelul conţine glicină,un aminoacid care are efect sedativ uşor şi care relaxează masa musculară şi sistemul nervos. După o ceaşcă de ceai de muşeţel,abia mai poţi ţine ochii deschişi şi să te concentrezi la problemele importante.

Citeşte şi:Dieta cu supă de pui. Cum să slăbeşti rapid în orice sezon

  Seminţele de dovleac    

În plus faţă de triptofan,seminţele de dovleac conţin cantităţi consistente de zinc şi magneziu. Aceşti compuşi te calmează şi relaxează,şi vei rezista cu greu tentaţiei de a nu aţipeşti timp de câteva minute.

Orezul alb

Având un indice glicemic ridicat,orezul poate provoca somnolenţă de până la 3-4 ore după ce l-ai mâncat. Cercetătorii au descoperit că în special orezul alb provoacă stare de somnolenţă mai repede decât alte tipuri de orez.

Mai multe