Adevărat şi fals despre travaliu

29 august 2012   Psihologie

E adevărat că travaliul durează mai mult timp şi e mai dureros la prima naştere? Sau că gravidele nu au voie să ia calmante înainte de momentul naşterii? Vei afla în cele ce urmează!

Femeile care nasc pentru prima dată nu au cum să-şi dea seama că travaliul a început.

FALS. Travaliul debutează prin contracţii uterine dureroase care se succed la intervale regulate de timp (în jur de 10 minute,de regulă). Aşadar,n-ai cum să nu-ţi dai seama că travaliul debutează. În plus,cu cât eşti mai aproape de naştere,cu atât durerile cresc în intensitate. Ca să înţelegi mai bine,în timpul travaliului colul se modifică:el se scurtează şi se mulează pe craniul bebeluşului,urmând fazele dilataţiei. Scopul reprezintă expulzarea fătului,a placentei,a membranei şi a lichidului amniotic.

Travaliul durează mai mult la o gravidă care naşte prima dată.

ADEVĂRAT. De regulă,pentru o mamă care naşte prima dată,travaliul e mai dificil şi poate dura în jur de 8-12 ore. În cazul urmatoarelor naşteri,durata travaliului ţine mai puţin,în medie 6-8 ore. Motivul pentru care un prim travaliu durează mai mult e legat de "lipsa de experienţă" a colului în a se dilata. De asemenea,organismul mamei se află la primele modificari de acest fel şi acesta trebuie să treacă printr-o aşa-numită fază de adaptare.

Numai medicul neonatolog este în măsură să decidă dacă e sau nu nevoie de o naştere prin operaţie cezariană.

ADEVĂRAT. Înainte de naştere,medicul neonatolog consultă viitoarea mămică pentru a stabili exact dacă ea va naşte natural sau prin cezariană. Această evaluare medicală complexă se face la 36 de săptămâni de sarcină. Există şi cazuri excepţionale,când medicul nu mai indică viitoarei mamici sa nască natural (după cele 36 de săptămâni de sarcină). Numai o evoluţie anormală a travaliului poate schimba tipul naşterii printr-o operaţie de cezariană.

Gravidele nu au voie să ia calmante în timpul travaliului.

FALS. Viitoarelor mămici li se pot administra calmante în timpul travaliului. Este vorba despre injecţiile cu petidină (au o acţiune similară cu morfina). Acestea au un efect sedativ puternic,dar nu modifică contracţiile gravidei din timpul travaliului sau respiraţia bebeluşului.

Vidextractorul sau forcepsul sunt intrumente medicale care pot afecta,într-o oarecare măsură,bebeluşul în timpul naşterii naturale.

ADEVĂRAT. Aceste instrumente se folosesc în situaţia în care capul bebeluşului se blochează în zona pelvisului. Utilizarea vidextractorului sau a forcepsului necesită respectarea unor indicaţii stricte,dar şi a unor manevre riguroase de utilizare. Ca oricare altă manevră folosită la naştere,utilizarea acestor instrumente (ventuza vidextractorului poate produce uşoare umflături pe capul bebeluşului,care mai târziu se transforma în vânătăi) prezintă anumite riscuri,însă,ca în cazul naşterii prin cezariană,se pun în balanţă riscurile şi beneficiile.

Cerclajul este o manevră medicală care previne avortul spontan.

ADEVĂRAT. Cerclajul este o modalitate de blocare a colului prin legarea lui cu un fir (manevra e asemănătoare situaţiei în care legăm capătul unui sac cu o sfoară). Medicul recomandă o astfel de procedură atunci când colul se scurtează sau se dilată prea mult şi există riscul de avort spontan sau de naştere prematură.

Mai multe