Află ce schimbări majore produce cafeaua în corpul unei femei!

19 mai 2015   Psihologie

Stresată, obosită, pe fugă sau „în prelungiri”, te-ai obişnuit deja să apelezi, zilnic, la licoarea maronie care-ţi dă suficientă energie pentru a duce la bun sfârşit ce ai de făcut. Numai că, această băutură, are şi efecte nocive asupra organismului tău.

Ce trebuie să ştii?

Semnalul de alarmă este tras de specialiştii în domeniu,care au efectuat studii şi cercetări,în urma cărora reiese că un consum regulat de cofeină poateprovoca formarea de chisturi la nivelul sânilor şi ovarelor. 

Probabil că şi tu te afli în categoria celor care simt că licoarea magică îi pune în mişcare,dimineaţa,însă această dependenţă trebuie înţeleasă,iar efectelebiochimice ale substanţei asupra hormonilor noştri trebuie cunoscute. Asta mai ales din cauza faptului că,ecosistemul hormonal feminin este ceva mai sensibil,şi dincolo de această situaţie a formării de chisturi,mai există şi alte 3 motive,pentru care cafeaua nu este indicată femeilor.

Ai în vedere şi faptul că un consum zilnic de cafea este contraindicat femeilor cu:fibroame,chisturi de orice fel (la sân sau ovar),endometrioză,infertilitate,libidou scăzut,energie redusă,problemele de greutate. Cafeaua poate înrăutăţi toate aceste afecţiuni.

Organismul unei femei metabolizează substanţele mai încet decât cel al bărbatului    

La fel ca şi în cazul alcoolului,celălalt lichid stimulent,femeile nu pot tolera cofeina,aşa cum o pot face bărbaţii.  

Suntem concepute pentru a conserva cât mai multă energie din orice lucru ingerat,astfel încât să putem susţine o posibilă viaţă în interiorul uterului nostru. Fie că faci acest lucru în mod voit sau nu,corpul tău,pur şi simplu stochează toate lichidele primite într-o zi,pentru câtmai mult timp,şi metabolizează substanţele chimice mult mai lent.

La bărbaţi în schimb,lichidele sunt procesate într-un ritm mult mai rapid (aceştia beau şi apoi elimină prin urină,atât alcoolul,cât şi cofeina) şi evită,deci,numeroase efecte negative la nivel fizic.

Evită să bei cafeaua pe stomacul gol dimineaţa şi limitează consumul la o singură ceaşcă pe zi.   

Cofeina îţi perturbă întregul sistem hormonal pentru 24 de ore  

Dacă obişnuieşti să adaugi lapte şi zahăr în cafeaua ta sau bei sortimente gen cafea „fast-food”,nivelul zahărului din sânge va creşte. Un lucru nociv în sine! În plus,chiar studiile arată că acest fenomen este destul de răspândit,din 10 femei,7 nu îşi pot bea cafeaua simplă,din cauza gustului puternic şi amar,astfel că-şi adaugă zahăr şi lapte,pentru a o face mai gustoasă.

De sine stătătoare,cofeina te face să eliberezi cortizol suplimentar,asigurând astfel că orice cantitate suplimentară de zahăr va merge direct în sânge. Prin asta se creează un cerc vicios:valul de insulină te va face să pofteşti la carbohidraţi şi zahăr,în momentul în care nivelul zahărului din sânge scade,făcându-te să mănânci prea mult sau să alegi alimente nesănătoase.

În urma acestui cerc vicios,întreaga funcţie endocrină a organismului tău se va concentra 100%  în jurul cafelei tale de dimineaţă şi nu şi asupra altor lucruri importante... cum sunt ovarele tale,de exemplu.

Corpul şi organismul tău nu pot fi resetate decât prin somn şi odihnă,însă şi acestea,orele de somn,tind să fie agitate de pe urma cfelei băute în timpul zilei. Ce urmează? Te trezeşti uşor amorţită şi primul instinct este să-ţi iei porţia de energie cu nişte cafea,evident. Vezi unde duc toate indiciile?

Cofeina îţi epuizează organismul de micronutrienţii esenţiali echilibrului hormonal  

Ştim foarte bine că nu este indicat să bem cafea dacă suntem însărcinate sau dacă alăptăm,însă în restul timpului,lucrurile ar trebui să stea fix la fel. Şi asta din cauza hormonilor.

Dacă întâmpini probleme în a adormi sau dacă eşti agitată pe parcursul nopţii,tot cafeaua este de vină.

Mai multe