Află cum să mănânci în funcţie de tipologiile Ayurveda

9 august 2016   Psihologie

Viaţa agitată în care trăim ne obligă să mâncăm în grabă, nu mai ţinem cont de orele de masă şi nici de ceea ce mâncăm. Toate acestea au consecinţe asupra greutăţii noastre şi asupra stării generale de sănătate.

În tradiţia indiană Ayurveda,există trei tendinţe care se manifestă în anumite proporţii în fiecare fiinţă umană. În funcţie de cea predominantă,îţi alegi hrana adecvată pentru a-ţi recâştiga armonia şi echilibrul în viaţă.

Iată cum mâncăm în funcţie de tipologia Ayurveda

au o constituţie suplă şi delicată,învaţă uşor,dar uită repede,obosesc uşor şi au tendinţă de surmenaj,îndeplinesc activităţile repede,le place să facă schimbări în viaţa lor,sar peste mese,sunt entuziaste,au somnul uşor,adeseori întrerupt şi cu tendinţe de insomnie. “Persoanele dominate de aer ar trebuie să consume mai des fructe dulci,legume gătite şi mâncăruri un pic mai grase. Totodată,pentru această tipologie predominantă,se recomandă ceaiuri din coajă de portocolă,din cuişoare,din ghimbir,ienupăr sau din mentă şi următoarele condimente:anason stelat,busuioc,cardamon,cimbru,coriandru,cuişoare,fenicul etc.”,afirmă profesorul de yoga Dana Ţupa.

au constituţie medie şi bine proporţionată,sunt ambiţioase şi,în general,sunt asociate cu liderul,au forţă de anduranţă medie,mintea este ascuţită şi au capacitate mare de concentrare. De asemenea,au tendinţa de a se înfuria,vorbesc clar,formulat,cu precizie,au impact şi susţin cu fermitate punctul de vedere. Uneori sunt sarcastice şi prea solicitante,iubesc provocarea şi îi fac faţă cu determinare,păşesc hotărât,cu paşi mari şi sunt foarte organizaţi. Persoanele din această tipologie trebuie să consume mai des fructe dulci şi legume cu gust uşor amărui sau dulce şi să evite mâncărurile iuţi şi condimentate. Le sunt recomandate ceaiurile:de afine,de căpşuni,de ghimbir,de zmeură şi cel negru. Îşi pot condimenta mâncarea cu busuoic proaspăt,ghimbir,scorţisoară,şofran,turmeric,vanilie,mărar sau mentă.

au constituţie masivă şi puternică,sunt relaxaţi,au putere fizică şi anduranţă mare,nu le place schimbarea şi iubesc stabilitatea,de aceea iubesc muncile repetitive fără a se plictisi. Au forme rotunde la corp,au energie multă şi constantă,au rezistenţă mai mare decât cea a altor persoane,se mişcă lent şi încet în orice activitate pe care o depun. De asemenea,vorbesc rar şi gândesc îndelung la ceea ce spun,au sănătate deosebită,somn adânc şi prelungit,mai mult de 8 ore pe noapte,merg relaxaţi,sunt afectuoşi,toleranţi şi iartă uşor. “Persoanele din tipologia Kapha ar trebui să îşi includă mai des în meniu fructe astringente,legume cu gust uşor picant sau uşor amărui şi mâncăruri mai condimentate şi mai iuţi. Se recomandă ceaiul de ghimbir,de cuişoare,ginseng,de hibiscus,de iasomie,de ienupăr sau de scorţisoară. De asemenea,ar putea folosi următoarele condimente la preparatele zilnice:boia de ardei dulce,cimbru,coriandru,cuişoare,ghimbir,muştar seminţe,nucşoară,piper cayenne,piper negru,turmeric”,explică Dana Ţupa,profesor de yoga acreditat internaţional şi fondatorul PURNA Yoga Academy.

Mai multe