Află de ce somnul insuficient te face să mănânci nesănătos!

11 mai 2017   Psihologie

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, mai mult de o treime din adulţi nu dorm între şapte şi opt ore pe noapte, iar studiile arată că şi copiii şi adolescenţii dorm mai puţin decât este necesar.

Somnul insuficient are ca efect secundar apariţia pungilor de sub ochi,pierderea memoriei şi instalarea unei stări generale proaste. Puţini ştiu însă că una din consecinţele faptului că nu dormi suficient este mâncatul nesănătos. Aşa se face că optezi pentru o felie de pizza în loc de o salată.

De ce optăm pentru preparate nesănătoase

Deşi oamenii de ştiinţă au crezut iniţial că organismul doreşte gustări nesănătoase pentru a rămâne treaz şi în alertă atunci când este foarte obosit,cercetările noi prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Cognitive de Neuroştiinţe din San Francisco arată că privarea de somn creşte de fapt sensibilitatea creierului la mirosurile alimentare. Un studiu preliminar realizat de oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Feinberg,din cadrul Universităţii Northwestern din Chicago,arată că oamenii care dorm doar patru ore pe noapte prezintă o activitate a creierului mai mare ca răspuns la mirosurile de alimente,cum sunt chipsurile,comparativ cu cei care dorm opt ore legate.

Citeşte şi:Când apare somnambulismul şi ce înseamnă

Pe baza acestor cercetări,este destul de clar că privarea de somn duce la un consum suplimentar de calorii şi creşterea în greutate.

Dacă ai probleme cu somnul,ţine cont de următoarele sugestii:

Nu dormi înfofolită:în felul acesta pielea va putea să respire,iar corpul se va menţine răcoros,ajutându-te să adormimult mai repede. În plus,un studiu recent arată că cuplurile care dorm împreună sunt mai predispuse să fie mai fericite în mariajul lor.

Urmăreşte serialul preferat:mulţi oameni pur şi simplu nu pot adormi dacă nu se uită la televizor înainte de a adormi.

Citeşte şi: Te trezeşti din somn în fiecare noapte la aceeaşi oră? Iată ce înseamnă

Ascultă muzică:mulţi nu pot să adoarmă dacă nu ascultă muzică.

Nu consuma alcool:alcoolul te poate relaxa,dar studiile arată că băuturile spirtoase te vor împiedica să ai un somn odihnitor,aşa că stai departe de ele seara,înainte de culcare.

Încearcă să te relaxezi:pentru a-ţi calma gândurile,scrie-ţi îngrijorările. Apoi încearcă un exerciţiu mental,precum număratul oilor.

Mai multe