Ajutor! Mă doare capul!
Vremea instabilă din această perioadă şi temperaturile crescute, dublate de stres şi de oboseală, pot duce la accese de migrenă. Nu te îngrijora! Ai la-ndemână câteva soluţii salvatoare, accesibile şi uşor de pus în practică.
Soarele puternic provoacă migrene
În zilele cu soare puternic,chiar dacă stai cu o pălărie pe cap sau sub copaci,tot nu te păzeşti suficient de durerile de cap date de insolaţie.
De aceea,specialiştii ne recomandă să evităm în miezul zilei plimbările lungi şi activităţile fizice intense în aer liber.
Cei mai expuşi riscurilor sunt copiii şi bătrânii.
De aceea,e bine să evite plimbările în parc sau orice alte activităţile fizice solicitante atunci când afară sunt mai mult de 25 de grade Celsius.
Info:temperaturile crescute dilată vasele de sânge şi declanşează inflamaţii resimţite sub forma unor dureri pulsatile în creştetul capului.
Presiunea atmosferică e de vină
Numărul migrenelor se accentuează când sunt schimbări bruşte de presiune atmosferică.
Acest lucru îţi arată că eşti meteodependentă (adică eşti sensibilă la schimbările de presiune,fenomen resimţit printr-o durere persistentă de cap).
Cum sunt posibile toate acestea? Ei bine,când schimbările meteorologice sunt mai dese,tensiunea arterială creşte.
Vasele sangvine se dilată şi apasă pe zona cerebrală.
Aşa apar durerile de cap şi senzaţia de apăsare în piept.
Slăbiciunea care se instalează în corp (după episodul nevralgic) poate trece de la sine.
De aceea,nu trebuie să te alarmezi dacă descoperi că eşti meteosensibilă.
Acest lucru nu înseamnă că eşti bolnavă.
E de-ajuns să iei un paracetamol sau un antiinflamator şi durerea trece în 30 de minute.
Când e bine să te vadă un doctor
Dacă durerea de cap ţine mai mult de trei ore şi este însoţită de vărsături,vertij,sensibilitate la lumină şi la sunete puternice,mergi la un consult de specialitate.
În cazul în care nevralgia nu e chiar atât de intensă,dar îţi tulbură liniştea mai mult de o zi (chiar şi după ce ai luat ibuprofen sau paracetamol),tot medicul este cel mai în măsură să-ţi indice un tratament.
Şi încă ceva! Dacă migrena te prinde la volan sau se declanşează la locul de muncă,e bine să-ţi întrerupi activitatea,deoarece poţi avea probleme de concentrare.
La unele persoane,migrenele debutează cu tulburări vizuale şi dificultăţi de vorbire.
:durerea de cap se poate accentua la parfumuri intense sau la unele mirosuri chimice,precum vopsea sau clor.
Evită excesul de ciocolată
Dacă ai dureri de cap din ce în ce mai dese,e indicat să treci în revistă o serie de factori care-ţi pot favoriza apariţia lor.
Odată ce îi vei identifica,vei şti cum să te fereşti.
Aşadar,consumul excesiv de ciocolată (noi,femeile,obişnuim să ne răsfăţăm în exces uneori...),cafea,ceai verde,energizante sau de vin roşu poate da dureri puternice de cap.
În plus,lipsa meselor (scade glicemia) şi un program neregulat de odihnă,stresul,încăperile neaerisite,poluarea şi fumatul pasiv pot contribui,mai mult ca sigur,la apariţia cefaleei.