Alarmant! Pâinea prăjită poate produce cancer

1 februarie 2017   Psihologie

Acrilamida, o substanţă nocivă, prezentă în cartofii prăjiţi, există şi în numeroase făinoase. Specialiştii explică de ce, prin prăjirea pâinii, efectele dăunătoare ale acestei substanţe se amplifică.

Prezentă şi în chipsuri,şi cartofii prăjiţi,mai ales cei în ulei vechi,acrilamida se acumulează în organism,la persoanele care consumă des aceste alimente,şi favorizează apariţia cancerului.

Autoritatea americană pentru controlul alimentelor şi medicamentelor,Food and Drug Administration – FDA,atrage atenţia populaţiei asupra riscurilor pe care le presupune consumul crescut de alimente cu acrilamidă şi recomandă măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a reduce acest aport. Acrilamida se formează în anumite alimente,precum:cartofi,cereale,cafea,biscuiţi,pâine şi fructe uscate.

La câte grade e bine să prăjim cartofii

Pâinea trebuie  prăjită doar până ce devine aurie. Dacă s-a făcut brună sau chiar neagră,nu trebuie să mâncaţi acele porţiuni pentru că,astfel,veţi introduce acrilamidă în corp. De asemenea,cartofii nu trebuie depozitaţi în frigider pentru că,astfel,se măreşte concentraţia de acrilamidă. Specialiştii  ne atrag atenţia şi asupra faptului că un conţinut ridicat de acrilamidă îl au şi cartofii prăjiţi,dacă procesul termic are loc la o temperatură mai mare de 120 de grade Celsius.

Mai multe