Alergiile ne feresc de cancer

10 august 2012   Psihologie

Alergiile ne feresc de bolile maligne, întrucât nu permit anumitor substanţe cu potenţial oncogen să pătrundă în organism. Acest lucru se datorează faptului că reacţiile alergice acţionează ca un sistem de avertizare, înştiinţându-ne asupra substanţelor nocive pe care ar trebui să le evităm.

Acestea sunt concluziile principale ale unui studiu care a constat în anlizarea probelor de sânge luate de la pacienţi cu 10 ani înainte de a suferi de cancer.

Rezultatele cercetării arată că bărbaţii şi femeile care s-au confruntat cu diferite alergii de-a lungul vieţii au avut un risc cu aproape 50 % mai mic de a dezvolta un anumit tip de cancer 20 de ani mai târziu,spre deosebire de persoanele fără semne de alergii.

De asemenea,femeile care au niveluri ridicate de alergeni au prezentat un risc cu 54% mai scăzut de aparitie a glioblastomului (cea mai gravă şi cea ma întâlnită tumoare),comparativ cu femeile care nu au prezentat un nivel crescut de alergeni. Asocierea nu a fost observată şi în cazul bărbaţilor.

Cercetătorii susţin că  atunci când organismul reacţionează exagerat la anumite substanţe chimice percepute ca alergeni,nu fac decat să întărească sistemul imunitar,făcând mai mică probabilitatea ca un cancer să se instaleze.

Mai multe