Alimentaţia de Paşte pentru menţinerea dinţilor sănătoşi

26 aprilie 2016   Psihologie

Pentru a avea un zâmbet frumos şi sănătos şi după sărbătorile pascale este foarte important să ţinem cont de igiena orală şi să adoptăm o dietă echilibrată.

Alimente tradiţionale de Paşte,ce conduc la formarea plăcii bacteriene

Există anumite alimente tradiţionale de Paşte,care au o bază acidă şi favorizează apariţia plăcii bacteriene ce afectează structura smalţului şi a gingiilor. Carnea preparată la grătar sau la cuptor,precum şi drobul au un PH acid. De aceea,este foarte important să consumăm alături de aceste alimente şi o salată,care are un PH bazic.

De asemenea,cozonacul sau prăjiturile trebuie consumate alături de un aport crescut de apă cu PH bazic,care să neutralizeze aciditatea provocată de aceasta şi să stimuleze producţia de salivă. “Saliva vâscoasă sau produsă în cantitate mică favorizează producerea plăcii bacteriene,acţionând ca un lipici care menţine alimentele pe dinţi. Acest lucru conduce în timp la apariţia parodontopatiilor şi,în final,la căderea dinţilor. De aceea,este recomandat să bem minim două pahare de apă la fiecare masă,care să menţină gura umedă şi să stimuleze producerea de salivă,cu un rol extrem de important în autocurăţarea dinţilor”,explică dr. Ada Epistatu.

Alte alimente,pe care le consumăm cu precădere în perioada sărbătorilor,atunci când mergem în vizită la rude sau prieteni,sunt gustările. Astfel,consumul de covrigei,chips-uri sau alune trebuie evitat pe cât posibil sau realizat în timpul meselor principale,când glandele salivare sunt stimulate şi produc salivă. În caz contrar,acestea riscă să rămână lipite pe dinţi o perioadă îndelungată,provocând probleme de sănătate orală.

Atenţie la băuturile carbogazoase şi colorate!

Băuturile colorate,în special vinul roşu,pătează dinţii,contribuind la demineralizarea smalţului. Sucurile naturale,deşi sunt sănătoase,ele pigmentează dinţii,de aceeea este ideal să fie consumate cu paiul. De evitat consumul excesiv al băuturilor răcoritoare şi carbogazoase,care au un PH acid şi stimulează placa bacteriană.

Alimente ce ajută să ne menţinem sănătatea orală de Paşte

”,explică

.

Mai multe