Alimentaţie: obiceiuri sănătoase
Îţi doreşti o siluetă de invidiat? Dar un ten strălucitor? Ei bine, alimentaţia sănătoasă este cheia echilibrului tău. Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească din dieta zilnică!
Fructele şi legumele cresc imunitatea
De ce să iei suplimente alimentare când poţi să consumi fructe şi legume din plin? Nutriţioniştii recomandă cel puţin două porţii pe zi (mâncatul verdeţurilor,legumelor şi fructelor trebuie să devină un obicei zilnic atât pentru adulţi cât şi pentru cei mici). Mai exact,copiii între 6-12 ani trebuie să consume cel puţin 200 g de legume şi 150 g de fructe pe zi,iar adulţii de două ori mai mult. Beneficiile pe care le aduc organismului sunt substanţiale.Pe lângă faptul că au foarte multe vitamine şi minerale (necesare bunei funcţionări a organismului),legumele şi fructele conţin fibre necesare digestiei (de asemenea,dacă eşti la dietă acestea îţi oferă enzaţia de saţietate şi energie). Şi calităţile lor nutriţionale nu se opresc aici! Cercetărorii americani sunt de părere că substanţele din fructe şi legume cresc rezistenţa organismului în faţa bolilor,detoxifică organismul,fac pielea mai elastică şi o protejează de apariţia ridurilor şi a coşurilo,iar antioxidanţii reduc cu mult riscul de cancer.Aşadar,poţi începe chiar de la micul dejun! Poţi bea un pahar de suc de fructe preparat în casă sau poţi mânca o salată de fructe. Dacă îţi place să mănânci sandwich-uri,atunci serveşte-le cu bucăţele crocante de castravete,ardei gras sau cu câteva feliuţe de roşii. La prânz,salatele şi garniturile de legume nu trebuie să-ţi lipsească. La fel şi la cină (o supă de legume este ideală).
Trei pahare de lapte pe zi protejează oasele
Lactatele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. Acestea conţin calciu,un mineral care susţine sistemul osos,prevenind fracturile (la adulţi doza recomandată este de 1000 mg/zi,echivalentul a trei porţii de lactate). Femeile care au intrat la menopauză sunt mai predispuse la osteoporoză din cauza dezechilibrelor hormonale care apar din diferite motive în organism. De aceea,ele trebuie să consume din plin iaurt,brânză sau lapte proaspăt (este de preferat să consumi porţia cea mai consistentă în prima parte a zilei,deoarece calciul este mai bine absorbit în procesul de digestie). Şi încă ceva! Nutriţioniştii susţin că laptele proaspăt şi iaurtul degresat este un adevărat aliat în curele de slăbire.
Mâncatul în grabă îngreunează digestia
De câte ori nu ai încercat să economiseşti din timpul tău,servind masa în faţa calculatorului sau vorbind la telefon? Ei bine,trebuie să ştii că mâncatul în grabă îngreunează digestia. În plus,este nerecomandat să iei masa în faţa televizorului sau a calculatorului deoarece eşti tentată să mănânci mai mult decât atunci când iei masa în familie.
Gustările trebuie luate cu măsură
Fireşte,cu toţii suntem tentaţi să ne mai răsfăţăm mâncând o prăjitură,biscuiţi sau îngheţată. Dar ce ne facem atunci când aceste gustări devin prea dese? Le poţi înlocui cu fructe uscate,alune de pădure şi migdale. Daca-ţi plac,morcovii crocanţi pot fi şi ei o gustare perfectă după cină. Nutriţioniştii mai spun că senzaţia de foame mai poate fi diminuată,bând un pahar cu apă. În plus,setea poate fi confundată uşor de creier cu cea de foame (cei doi centrii cerebrali sunt foarte apropiaţi). De aceea,înainte de a fi tentată să mânânci în plus e indicat să bei un pahar cu apă.