Alimente bogate în colesterol de evitat

1 martie 2018   Psihologie

Conform celor mai recente statistici, mai mult de jumătate dintre români suferă de colesterol mărit. Principalii factori care duc la creşterea valorilor colesterolului rău sunt alimentaţia şi stresul. Iar problemele de sănătate pe care le poate provoca sunt: hipertensiune arterială, diabet, probleme renale, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, atac de cord şi ateroscleroză.

Experţii în domeniul sănătăţii spun că nu ar trebui să consumi mai mult de 300 de grame de colesterol (grăsimi) pe zi. În schimb, colesterolul bun (HDL) în organism este produs atunci când urmezi o dietă echilibrată.

Iată care sunt alimentele bogate în colesterol pe care trebuie să le eviţi:

Untul  

Evită consumul de unt, deoarece este bogat în grăsimi trans şi sodiu, care măresc nivelul colesterolului şi valorile hipertensiunii arteriale.

Carnea roşie

Carnea roşie conţine grăsimi saturate care măreşte nivelul de colesterol rău în organism. În schimb, optează pentru piept de pui sau peşte care au un nivel scăzut de colesterol. De asemenea, evită carnea congelată şi carnea prelucrată, cum sunt cârnaţii şi şunca - cresc colesterolul.

Mâncarea fast-food

Mâncarea de tip fast-food trebuie evitată, deoarece conţin o cantitate mare de grăsimi. În plus, uleiul vegetal hidrogenat folosit în prăjirea celor mai multe produse de acest fel are efecte negative asupra sănătăţii.

Brânza

Brânza este o sursă excelentă de calciu şi proteine, dar are şi cantităţi mari de colesterol. 100 de grame de brânză conţine 123 miligrame de colesterol. Dacă îţi place să mănânci brânză, o poţi consuma în cantităţi moderate.

Îngheţata

Cel mai iubi desert din întreaga lume, preferat de oamenii de toate vârstele, îngheţata nu este recomandată şi persoanelor care au probleme cu colesterolul. Îngheţata este preparată din uleiuri vegetale hidrogenate şi lapte integral, care pot creşte nivelul colesterolului dacă este consumată frecvent.

Ficatul de vită

100 de grame de ficat de porc/vită conţine 564 miligrame de colesterol. De aceea, evită consumul de ficat de vită, deoarece poate creşte nivelul colesterolului rău din sânge.

Uleiul de canola

Uleiul de canola este un ulei hidrogenat bogat în trans-grăsimi. Acest ulei atunci când este consumat măreşte colesterolul rău şi scade colesterolul bun. Evită consumul de ulei de canola, ulei de porumb şi ulei de soia pentru a menţine sub control nivelul de colesterol.

Mai multe