Alimente care îţi protejează ficatul
Nu ai nevoie de suplimente pentru a curăţa şi a detoxifia ficatul. Simplul act de a consuma anumite alimente este suficient pentru sănătatea ficatului tău. Ai nevoie de fapt de substanţe nutritive pentru a susţine procesul de curăţare pe care corpul tău îl face în mod natural.
Următoarele sfaturi pot ajuta la detoxifierea naturală a ficatului şi a altor organe care ar putea fi suprasolicitate de dieta ta obişnuită.
Introdu nucile în alimentaţie
Toate nucile sunt pline de aminoacizi şi nu conţin zahăr. În plus,acestea sunt bogate în L-arginina şi glutation,care pot ajuta la aliminarea toxinelor din organism şi la oxigenarea sângelui.
Ocoleşte alcoolul şi fructoza
Fructoza este foarte dăunătoare pentru ficat,acţionând cam în acelaşi mod în care o face şi consumul de alcool. Aceasta este transformată în grăsime,care este stocată în ficat şi în alte ţesuturi,ca şi grăsime corporală. În cazul în care consumi fructoză în exces,acest lucru poate duce la boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Atunci când organul devine disfuncţional,pierzi centrul de putere al metabolismului.
Consumă grapefruit
Acest fruct roşu sau alb este bogat în vitamina C şi în antioxidanţi,care sunt excelenţi pentru curăţarea organelor. Una dintre cele mai bune flavonoide din grapefruit,naringenină,conţine un compus care face ca ficatulul să ardă din grăsime,mai degrabă decât să o stocheze. De ce nu ai bea un suc de grapefruit?
Împrieteneşte-te cu ceapa şi usturoiul
Alimentele bogate în compuşi cu sulf conţin unul dintre tipurile primare de molecule care ajută la eliminarea unei game largi de toxine. Produse precum ceapa,usturoiul şi gălbenuşurile de ou se încadrează în această categorie. Usturoiul conţine alicină şi seleniu,care s-au dovedit a ajuta la protejarea ficatului de suprasarcina de toxine. Cel mai bine ar fi să cumperi usturoi românesc,bio,şi ouă ecologice.
Bea ceai verde
Ceaiul verde are proprietăţi antioxidante şi este bogat în catechins-un tip de antioxidant din plante,care este cunoscut ca fiind un element care elimină acumularea de grăsime şi care promovează funcţia hepatică adecvată. De asemenea,protejează împotriva toxinelor care pot provoca leziuni hepatice grave.
Condimentele nu trebuie să lipsească
Turmericul este extrem de popular. Toată lumea vrea acest condiment după ce studiile au dovedit o mare parte din proprietăţile sale benefice. Este demonstrat că protejează ficatul împotriva deteriorării toxice şi chiar ajută la regenerarea celulelor hepatice afectate. Turmericul stimulează producţia de bilă,care este benefică pentru cei care au probleme ale vezicii biliare.