Alimente care refac flora intestinală
Echilibrul florei intestinale este esenţial pentru o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a celui imunitar. Câteva categorii de alimente constituie aliaţi preţioşi în acest proces.
Flora intestinală reprezintă ansamblul microorganismelor prezente în mod natural în stomac şi intestin – adică,milioane de bacterii indispensabile bunei funcţionări nu numai a sistemului digestiv,dar şi a organismului în general. Diferiţi factori pot tulbura acest echilibru fragil:stresul,antibioticele,consumul regulat de produse nesănătoase.
Probioticele şi prebioticele – care e diferenţa?
Termenul probiotic a fost introdus în anii ’60,prin contrast cu antibioticele (care distrug,fără a face diferenţe,şi bacteriile bune,şi cele rele). Probioticele sunt microorganisme vii,care întăresc sistemul imunitar şi ajută digestia. Pe de altă parte,prebioticele sunt substanţele aflate în compoziţia legumelor şi fructelor – zaharuri complexe,aşa-numitele fibre – care hrănesc şi încurajează înmulţirea probioticelor. Prebioticele rezistă în diferitele etape ale digestiei şi stimulează dezvoltarea bacteriilor bune,din stomac până în colon.
Unde găseşti substanţele bune
Probioticelese găsesc în iaurturile neprocesate industrial şi în lactate fermentate,dar şi în zeama de varză acră. Din categoria prebioticelor fac parte celuloza,lactoza,inulina,fructo-oligozaharidele şamd. Spre exemplu,inulina se găseşte în anghinare,sparanghel,banane sau rădăcină de cicoare. Un alt compus prebiotic,pectina,reprezintă fibra solubilă din fructele bune pentru gem (măr,citrice,gutuie). Deci,o băutură caldă pe bază de cicoare,în locul cafelei de dimineaţă,sau un măr pe post de gustare te ajută să dai bacteriilor bune hrana de care au nevoie.
Ce să mănânci
Pentru a-ţi menţine şi reface flora intestinală,include în dietă următoarele:
- Citrice,legume verzi,legume galbene
- Alimente care conţin probiotice:iaurturi,banane,varză acră,usturoi,sparanghel,ceapă
- Condimente şi ierburi aromatice:cardamom,scorţişoară,cumin,ghimbir,mentă,nucşoară. Acestea contribuie la evacuarea gazelor intestinale şi favorizează digestia.
- Orez brun,ciocolată neagră,fructe oleaginoase,fulgi de ovăz,ulei de măsline,cereale integrale,care uşurează tranzitul inestinal şi evită balonarea.