Alimente care te balonează

30 ianuarie 2018   Psihologie

Toţi suntem diferiţi. Însă diferenţa o face modul în care organismul fiecăruia dintre noi reacţionează la diferite alimente. Ideea e că dacă te umfli ca un balon după ce mănânci, s-ar putea să fii nevoită să ţii un jurnal de alimentaţie, ca să te observi mai bine. Sunt unii (nu puţini) care habar n-au că au intoleranţă la lactoză, de exemplu.

Pentru ei, un iaurt de băut sau o plăcintă cu brânză e un adevărat dezastru. Pentru alţii, glutenul e cel care ar putea să le dea bătăi de cap şi, s-o recunoaştem, glutenul e cam peste tot în alimentele noastre. În ambele situaţii, o revizuire a dietei e esenţială pentru starea de bine a organismului tău. Şi, bineînţeles, pentru confortul tău psihic.

Eliminarea produselor lactate, o soluţie împotriva balonării

Încearcă să elimini produsele lactate pentru două săptămâni şi observă reacţiile corpului tău. La fel procedează şi cu produsele cu gluten (pâine, produse de patiserie, cereale, paste, etc.).

Produse din soia pot să fermenteze în intestinul tău, lucru care te umflă ca pe un balon de petrecere. Dacă adaugi lapte din soia la smoothie-uri sau dacă obişnuieşti să mănânci tofu, încearcă să-l eviţi pentru o perioadă, şi, din nou, observă-ţi reacţia corpului.

Chiar şi alimente inocente ca sparanghelul, mărul, usturoiul pot să-ţi producă balonare. Prea multă fibră poate să-ţi producă balonare sau prea multe băuturi carbogazoase. Chiar şi alimentele bogate în zahăr pot să-ţi producă balonare. Despre vegetalele crucifere (varza de Bruxelles, conopidă, kale, broccoli) se ştie că fermentează în intestin. Alimentele grase sau prăjite pot să-ţi producă balonare. Prea multă sare poate să-ţi producă balonare şi retenţie de apă.

Asociază corect alimentele

Desigur, o să spui că tot ce mănânci, în condiţiile astea, îţi pot produce balonare, dar, dacă asociezi corect alimentele şi renunţi la cele care-ţi fac rău, poţi să obţii mese rezonabile. O salată cu un piept de pui, fără piele şi fără sare e poate fi o opţiune de dietă, dacă suferi constant de balonare.

Ţine un jurnal de alimentaţie timp de cel puţin două săptămâni, observă-te, apoi ia o decizie.

Mai multe