Alimente care te răcoresc

18 iunie 2012   Psihologie

Zăpuşeala verii te îndeamnă să te hidratezi cât mai mult? Iată câteva idei de gustări răcoritoare, sărace în calorii, numai bune în prag de vară.

Ştiai că unele vegetale te hidratează de două ori mai mult decât un pahar cu apă?

De pildă,nutriţioniştii recomandă consumul zilnic a două sau trei tulpini de ţelină.

Ele conţin fosfor,fier,zinc,magneziu şi potasiu. Aceste minerale ajută la răspândirea apei în întregul organism.

În plus,uleiul esenţial din frunzele de ţelină are un efect răcoritor asupra corpului.

Iaurtul,o sursă de energie «rece»

Pentru un start bun,ai nevoie de un mic dejun hrănitor. Iaurtul e perfect pentru tine!

Energizant şi răcoritor,iaurtul conţine mult calciu şi acizi lactici,substanţe necesare digestiei şi imunităţii.

Dacă vrei să slăbeşti,optează pentru lactate cu procentaj scăzut de grăsimi.

Efectul revigorant al iaurtului creşte dacă îl amesteci cu ananas,căpşune şi un praf de scorţişoară (fluidizează sângele şi scade nivelul de zahăr din organism).

Adaugă o lingură de cereale integrale şi vei obţine o masă de dimineaţă savuroasă,care-ţi va ţine de foame în jur de două ore.

Castraveţii te hidratează rapid

Datorită conţinutului său bogat de apă şi de minerale,castravetele are un efect hidratant de două ori mai puternic decât aceeaşi cantitate de apă consumată.

Şi încă ceva! Consumând castraveţi cruzi,vei putea oferi organismului tău calciu şi magneziu,dar şi potasiu,sodiu şi alte minerale.

Dacă te-ai săturat să-l adaugi în salate,poţi prepara un sos din castraveţi cu iaurt şi mărar.

E delicios! Ai nevoie de un castravete potrivit,un pahar cu iaurt şi o linguriţă cu mărar tocat mărunt.

Le amesteci şi obţii un sos cu gust minunat,ideal cu peşte la grătar.

Supele picante stimulează transpiraţia

La prânz,scapi de vlăguiala provocată de căldură cu ajutorul ciorbelor şi al supelor reci. Ele menţin corpul hidratat.

Poţi opta pentru reţete acrite cu zeamă de lămâie sau cu borş,preparate din legume şi verdeţuri proaspete cum sunt morcovii,dovleceii,ţelina,păstârnacul şi ceapa verde.

De asemenea,mai poţi mânca o supă de roşii rece şi picantă,cu ardei iute.

O substanţă din acesta,numită capsaicină,stimulează echilibrat transpiraţia (proces natural de răcire a corpului),diminuează disconfortul dat de căldură şi favorizează arderea grăsimilor.

 Citricele îţi oferă prospeţime

Citricele sunt arme eficiente împotriva efectelor nedorite ale temperaturilor ridicate.

Îţi potolesc setea,te protejează de bolile de inimă,subţiază sângele,reglează bătăile inimii şi au puţine calorii.

Dacă răceşti des,atunci curele de portocale,mandarine şi grepfrut îţi vor întări rezistenţa în faţa bolilor respiratorii.

Desert răcoritor cu mentă şi căpşune

Nimic nu se compară cu gustul unui desert aromat din mentă,căpşune şi frişcă.

Pentru un plus de savoare,taie mărunt frunzele de mentă proaspete.

În felul acesta,uleiurile volatile se răspândesc mai uşor în frişcă. Efectul?

Un desert răcoritor şi cu gust intens pentru întreaga familie.

Dacă vrei ca desertul să fie mai dulce,adaugă câteva feliuţe de banană.

Ea este o sursă bogată de potasiu,un mineral care reglează eficient excesul de transpiraţie la nivelul corpului.

Mai multe