Alimente comune care cauzează alergii
Te-ai întrebat vreodată de ce ai te-ai ales cu erupţii cutanate roşii după ce ai mâncat un fruct sau o legumă sau de ce suferi de o durere de stomac în fiecare zi? De multe ori, produsele alimentare pe care le consumăm regulat ar putea fi de vină pentru aceste neplăceri. Iată o listă cu alimentele care îţi pot face rău.
Surse vegetale
Alune
Oamenii de ştiinţă spun că arahidele afectează .4-.6 % din populaţia din întreaga lume. Mansi Belani,nutriţionist,afirmă că „alunele provoacă reacţii alergice,cum sunt crampe abdominale,erupţii cutanate şi paroxism“.
Soia
Prezenţa fitoestrogenilor şi conţinutul ridicat de fibre care se găsesc în soia pot provoca probleme gastro-intestinale,cum sunt stomatita,balonare,diaree şi dureri abdominale.
Alte legume
Jivesh Shetty,nutriţionist,spune că „unele legume,cum sunt morcovii,spanacul,varza,ceapa,usturoiul,conopida,cartofii dulci şi dovleacul pot provoca reacţii alergice. Acestea se manifestă prin erupţii cutanate,dureri abdominale şi probleme gastrice“.
Fructe
Pe lângă legume şi fructele pot provoca alergii. Printre acestea se numără:căpşunile,bananele,portocalele şi strugurii. Dintre fructele citrice,specialiştii spun că lămâia poate provoca alergii atopice.
Făina de grâu
Glutenulcare se găseşte în compoziţia grâului este un alergen. Acesta poate duce la apariţia bolii celiace la unele persoane. Aceasta este o afecţiune care afectează mucoasa intestinului subţire. Glutenul se găseşte de asemenea în orz,ovăz şi secară.
Surse animale
Lapte de vacă
Proteinele,cazeină şi beta-lactoglubina,care se găsesc în lapte,sunt cunoscute ca alergeni. Laptele de vacă,atunci când este consumat,duce la durere colică şi la alte reacţii alergice,inclusiv dureri de stomac,senzaţie de greaţă etc.
Ouă
Se spune că ouălesunt un alergen comun printre alimentele de origine animală,acestea putând provoca erupţii cutanate.
Peşte şi carne
La unele persoane aceste alimente pot provoca reacţii alergice,în principal urticarie,tulburări gastro-intestinale şi chiar astm.
Băuturi
Reacţiile alergice la alcool apar din cauza substanţelor care se găsesc în compoziţia acestora. Malţul de orz şi drojdie se găsesc de regulă în bere,secară,porumb şi grâu în whisky şi albuş şi drojdie în vinul alb şi şampanie.