Alimente de evitat pentru un zâmbet sănătos
Unul dintre secretele unui zâmbet sănătos constă în alimentele pe care alegem să le includem în mod obişnuit în regimul nostru zilnic.O dietă alimentară corectă ne ajută să ne păstrăm zâmbetul strălucitor şi gingiile sănătoase.
Medicul implantolog dr. Taner Chemal explică faptul că ”regimul alimentar echilibrat,bogat în substanţe nutritive dintre care amintim vitamina C,vitamina D,calciul şi altele este esenţial pentru sănătatea orală”. Astfel,domnul doctor descrie care sunt alimentele ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă şi strălucitoare:
Băuturile dulci– atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi,care distrug smalţul dentar şi permit formarea cariei dentare. Toate băuturile răcoritoare,inclusiv fresh-urile din fructe au în compoziţie în zaharuri simple. Dacă mai sunt şi acidulate (carbogazoase),concentraţia dăunătoare de acizi va creşte şi mai mult.
Dulciurile– fie că vorbim de bomboane sau prăjituri,acestea au o mare concentraţie de zahăr rafinat ceea ce duce la creşterea nivelului de acizi din gură. Bomboanele,în special cele gumate,jeleurile,rahatul sunt cele mai periculoase deoarece acestea aderă puternic de suprafaţa dinţilor şi a lucrărilor dentare,îngreunând foarte mult misunea salivei de a curăţa dinţii.
Citeşte şi:
Cum să ai dinţi albi şi strălucitori
Leacuri eficiente pentru durerile de dinţi
Alimentele bogate în amidon– amidonul este un component al alimentelor care ridică foarte mult concentraţia de acid din cavitatea orală. Se găseşte din belşug în pâine,produsele de patiserie,pastele făinoase,orez sau cartofi. Cu cât amidonul din aceste alimente este mai procesat,cu atât va provoca un nivel mai mare de acizi în gură. Amidonul negătit din legume nu pune în pericol smalţul dentar.
Cerealele „gata preparate” pentru micul dejun– amestecul de zahăr şi amidon din compoziţia acestora le conferă un caracter nociv pentru smalţul dentar. Ca şi în cazul produselor de patiserie care conţin zahăr şi amidon procesat sunt lipicioase şi aderă de dinţi funcţionând ca un magnet pentru placa bacteriană.
Cafeaua,ceaiul şi vinul roşu– îndulcite ridică nivelul de acizi din gură slăbind smalţul dentar. Sorbirea lor lentă le face şi mai periculoase,deoarece determină valori ridicate ale acizilor pentru o lungă perioadă de timp. Totodată,aceste băuturi pătează dinţii.