Alimente pe care ar trebui să le consumi întotdeauna crude
Prin gătire, alimentele sunt mai uşor de digerat, însă unele dintre ele îşi pierd din proprietăţile nutritive pe care le au. Iată pe care trebuie să le consumi în stare crudă, dacă vrei să beneficiezi de toate efectele lor pozitive.
Fructe
Cu toate că fructele uscate sunt o gustare delicioasă,ele conţin cantităţi mari de zahăr şi de carbohidraţi şi prea puţine vitamine şi minerale. De aceea,este indicat să consumi fructele crude.
Usturoi
De obicei,usturoiul este folosit la prepararea mâncărurilor pentru a le da un plus de savoare. Această legumă conţine un fitonutrient cunoscut sub numele de alicină,care este absorbit în corp în cantităţi mari,dacă mănânci usturoiul crud. Gătirea usturoiului poate inactiva alinaza,o enzimă care ajută la formarea alicinei.
Un studiu realizat în 2013 şi publicat în revista de Cercetare şi Prevenţie a Cancerului arată că persoanele care au consumat usturoi crud erau de două ori mai puţin predispuse să dezvolte cancer la plămâni,spre deosebire de cei care mâncau usturoiul gătit.
Ceapă
La fel ca usturoiul,ceapa conţine şi ea alicină,care inhibă apetitul alimentar,previne cancerul şi menţine sănătatea inimii. Atât ceapa albă,cât şi cea roşie conţin cantităţi mari de quercitină,un antioxidant care luptă împotriva cancerului şi a îmbătrânirii premature a corpului. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestei legume,este indicat să o consumi ca atare,nu fiartă sau prăjită.
Ardei gras roşu
Ardeiul graş roşu conţine,în mod surprinzător,o cantitate mare de vitamina C,însă când este gătit acesta îşi pierde mult din proprietăţile lui nutritive. "Vitamina C devine sensibilă la temperaturi ridicate şi din această cauză începe să se degradeze şi să îşi piardă din rolurile benefice pe care le are asupra corpului",afirmă specialiştii în nutriţie.