Alimente pe care trebuie să le eviţi în timpul sarcinii
Sarcina este o perioada a schimbărilor pentru care orice viitoare mamă trebuie să se pregătească temeinic: modificările hormonale, fluctuaţiile în greutate şi bineînţeles, clasicele pofte culinare!
Specialiştii au demonstrat că aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel puţin un aliment şi că aceste afinităţi culinare pot suferi modificări în funcţie de etapa de dezvoltare a sarcinii.
Iată ce alimentesă elimini din dietă în timpul sarcinii:
Brânzeturile moi şi laptele nepasteurizat
Laptele insuficient pasteurizat,carnea gătită necorespunzător sau brânza pot determina apariţia Listeriozei,o afecţiune care se manifestă în cazuri frecvente la nou-născuţi,femeile însărcinate şi persoanele cu sistem imunitar scăzut. Brânzeturile care trebuie evitate sunt în special cele cu mucegai.
Ficatul
Este o sursă importantă de fier pentru organism,însă acesta conţine şi o cantitate bogată de vitamina A şi trebuie consumat cu moderaţie. În doze mari,vitamina A poate duce la apariţia unor malformaţii congenitale ale fătului,dar şi la afecţiuni hepatice ale viitoarei mămici.
Peştele
Este bogat în proteine,iar acizii omega 3 pe care îi conţine pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebeluşului,însă mare atenţie la nivelul de mercur! Cu cât peştele este mai mare,cu atât acesta va conţine o cantitate mai mare de mercur.
Ceaiul verde
Considerat un aliat al sănătăţii,ceaiul verde trebuie consumat cu moderaţie. Consumul excesiv al acestui tip de ceai poate duce la absorbţia deficitară a acidului folic în timpul sarcinii şi deci,la instalarea afecţiunilor corelate cu lipsa acestei substanţe nutritive,printre care şi anemia.
Mâncarea de tip fast food
Nu este sănătoasă pentru nimeni,cu atât mai mult acest lucru e valabil în cazul femeilor însărcinate. Preparatele din această categorie au un conţinut ridicat de grăsimi,sodiu,sare şi alţi aditivi nocivi.
Cofeina
Cofeina poate ajunge prin placentă din organismul mamei la făt şi afecta bătăile inimii şi respiraţia acestuia. În general,specialiştii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcină,iar în al doilea şi al treilea consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeină.
„Atenţie! O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce “pentru doi”. Îngrăşarea excesivă creşte semnificativ riscul apariţiei unor complicaţii – hipertensiune de sarcină,diabet gestational,avort sau naştere prematură,întârziere în creşterea fătului. Pe parcursul celor 9 luni o gravidă nu ar trebui să crească cu mai mult de 10 kg în greutate,majoritatea acestora fiind acumulate în ultimele 3 luni.” – adaugă dr. Ionela Anghlescu,medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.