Alimente pentru o viaţă cât mai lungă
Consumul unui tip de alimente a fost asociat cu o viaţă cât mai lungă şi cu un risc mai scăzut de a suferi de cancer, boli coronariene şi respiratorii, potrivit unui studiu realizat în China.
Dtudiul efectuat pe un eşantion de aproape o jumătate de milion de chinezi pe parcursul mai multor ani,a evidenţiat că "cei care mănâncă alimente picante aproape în fiecare zi au un risc cu 14% mai mic să moară în comparaţie cu cei care mănâncă picant mai puţin de o dată pe săptămână",potrivit Agerpres.
Această asociere se aplică atât bărbaţilor,cât şi femeilor şi pare mai puternică pentru cei care mănâncă picant şi nu beau alcool.
De asemenea,consumul frecvent de alimente picante este asociat în mod specific cu un risc mai mic de deces provocat de cancer,boli de inimă şi respiratorii.
"Aceste rezultate sunt în concordanţă cu cele anterioare care arătau potenţialele efecte protectoare ale alimentelor picante asupra sănătăţii umane",afirmă cercetătorii de la Academia Chineza de Ştiinţe Medicale.
Condimentul cel mai consumat în China este «capsaicina» (un alcaloid care se găseşte în diferite specii de ardei iute) care,potrivit cercetătorilor,ar putea avea efecte antiobezitate şi este antiinflamator,antioxidant şi anticancerigen.
Specialiştii recunosc că acest studiu pune în evidenţă numai "observaţii" şi nu se poate stabili o ordine cauzală asupra acestei legături,mai notează AFP care remarcă şi faptul că în ciuda dimensiunii mari a eşantionului,studiul prezintă deficienţe,între care în special lipsa de informaţii detaliate cu privire la compoziţia meselor servite de participanţi.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă consumul de alimente picante poate îmbunătăţi sănătatea şi reduce în mod direct mortalitatea sau chiar dacă este vorba despre alte obiceiuri alimentare şi stiluri de viaţă pozitive pentru sănătate,a mai spus sursa citată de AFP.