Antioxidanţii, prietenii buni pentru vreme rea. Recunoşti după culoare fructele şi legumele care le conţin

10 ianuarie 2021   Psihologie

Roşii, portocalii, verzi, galbene sau negre, fructele şi legumele intens colorate nu-ţi atrag atenţia fără un motiv întemeiat. Culorile lor sunt date de antociani, antioxidanţi care oferă o serie de beneficii pentru sănătate, de tratarea inflamaţiilor şi bolilor de inimă, până la scăderea riscului de cancer. Afinele sunt sursa cea mai bună şi mai cunoscută de antioxidanţi, dar, cum sunt mai greu de procurat în sezonul rece, trebuie să recurgi la alternative.

În timpul sezonului rece, odată cu răcirea aerului, rezistenţa corpului scade şi te poţi confrunta cu afecţiuni respiratorii. Schimbările de vreme asociate cu stresul şi cu obiceiurile alimentare neregulate slăbesc sistemul imunitar şi determină corpul să devină vulnerabil la boli. În acest context, intervin antioxidanţii, compuşi chimici care ajută sistemul imunitar să rămână puternic prin combaterea procesului de oxidare a celulelor; este vorba despre o reacţie chimică provocată de radicalii liberi creaţi de corp în urma unor procese normale din corp. Mai precis, pentru a produce energie, celulele folosesc oxigen, iar acest proces duce la eliberare de compuşi chimici numiţi radicali liberi. Dacă aceştia sunt în exces afectează, prin oxidare, celulele care se pot divide anormal, ceea ce poate duce la îmbătrânire prematură şi boli. Consumul a cinci porţii de fructe şi legume bogate în antioxidanţi pe zi este un obicei care combate acumularea de radicali liberi, precum şi procesul de oxidare celulară.

Rodia

Îţi trebuie ceva răbdare să scoţi boabele de rodie, dar merită să faci acest efort. O ceaşcă de boabe îţi asigură antioxidanţi, circa 30% din necesarul zilnic de vitamina C şi te protejează de hipertensiune şi boli cardiovasculare. Rodia este printre cele mai bune surse de polifenoli, despre care se ştie că sunt antioxidanţi care îmbunătăţesc sănătatea inimii, memoria şi combat infecţiile. Cum în cazul prelungirii stresului este posibil ca imunitatea să scadă, dacă mănânci rodie ai şanse mari să fii ocolit de boli respiratorii şi de infecţii, deoarece are proprietăţi antibacteriene. De asemenea, consumul frecvent de rodie sau de suc de rodie reduce nivelul de colesterol rău, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, îndeosebi pe cea periferică, şi combate anemia, pentru că aduce un plus de fier. La rândul său, fierul creşte nivelul hemoglobinei din sânge, alungând oboseala, letargia, ameţelile.

Ghimbirul

Cauţi o modalitate naturală de a lupta cu numeroasele virusuri care circulă în sezonul rece? Află că ghimbirul a fost folosit de secole pentru a întări sistemul imunitar şi pentru a îmbunătăţi digestia. Este la îndemâna ta pe tot parcursul anului, dar cele mai proaspete rădăcini sunt cele recoltate în lunile de iarnă. Ghimbirul are o aromă puternică, provocată de gingerol, unul dintre uleiurile sale naturale, deci trebuie folosit cu măsură, mai ales dacă îl preferi în stare proaspătă. Ghimbirul poate fi folosit şi uscat, sub formă de pudră, de ulei sau de suc. Gingerolul din ghimbir, exact cel care îi conferă tăria, are efecte antiinflamatoare şi antioxidante puternice. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care este rezultatul unei cantităţi excesive de radicali liberi în organism.

Merele

Poate ştiai că merele sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant puternic, esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. În plus, merele conţin şi pectină, o fibră solubilă care s-a dovedit că ajută la reducerea nivelului de colesterol. Caută mere din surse sigure, pentru a putea mânca şi coaja. Aceasta are un procent mare de fibre şi fitonutrienţi. Şi încă un detaliu: oricât de bine ţi-ar prinde iarna un compot cald sau un măr copt, încearcă să le consumi în stare crudă, ca atare sau în salate, pentru a nu distruge vitamina C, prin fierbere sau coacere.

Brocoli

La fel ca merele, broccoli este o sursă bună de vitamina C. Studiile au arătat că legumele crucifere, printre care se numără şi broccoli, conţin antioxidanţi care protejează împotriva apariţiei cancerului. Broccoli are niveluri ridicate de glucorafanină, un compus care este transformat într-un puternic antioxidant numit sulforafan în timpul digestiei. Studiile efectuate pe animale indică faptul că sulforafanul poate reduce glicemia, nivelul colesterolului, stresul oxidativ şi dezvoltarea bolilor cronice. Broccoli conţine, de asemenea, antioxidanţi precum luteina şi zeaxantina, care pot preîntâmpină stresul oxidativ şi deteriorarea celulară a ochilor.

Sfecla

Poate că gustul acestei legume rădăcinoase nu e tocmai dintre cele mai bune, dar nu renunţa să consumi sfeclă cât mai des în sezonul rece. Are un conţinut ridicat de antioxidanţi polifenoli, care previn cancerul, bolile neurodegenerative şi osteoporoza, dar şi de pigmenţi numiţi betalaine, un tip de antioxidanţi cu proprietăţi antiinflamatoare şi detoxifiante. Cercetările realizate pe cobai au demonstrat că sucul de sfeclă roşie şi extractul de sfeclă roşie reduc inflamaţia rinichilor, iar un studiu efectuat pe oamenii cu osteoartrită a arătat că extractul de sfeclă roşie scade durerea şi disconfortul asociate cu această afecţiune.

Mai multe