Apa carbogazoasă: Cât de dăunătoare este pentru sănătate?

4 aprilie 2016   Psihologie

Multă lume preferă să înlocuiască apa plată cu apa carbogazoasă, în ciuda zvonurilor care abundă, cum că aceasta ar dăuna grav sănătăţii. Totuşi, pentru liniştea ta, citeşte în continuare ce este adevărat şi ce e fals, atunci când vine vorba de apa acidulată.

Iată care sunt cele mai celebre mituri despre apa cu bule şi cât adevăr se ascunde în ele: 

Nu este la fel de hidratantă precum cea plată

Cât timp aceasta este lichidă,organismul nu are nicio problemă să o absoarbă,spune Susan Yeargin,expert în hidratare,la Universitatea din Carolina de Sud. De fapt,un studiu a constatat că,după un antrenament intens,apa carbonatată înlocuieşte nevoia de fluide,la fel de bine ca şi cea necarbogazoasă.

Dăunează dinţilor 

Acidul carbonic,format atunci când H2O întâlneşte CO2,poate eroda smalţul dinţilor în concentraţii foarte mari,dar nu este încă momentul să intri în panică. Atâta timp cât nu consumi zeci de litri de apă efervescentă pe zi şi cât timp nu vorbim de sucuri pline de zahăr,zâmbetul tău e în siguranţă,spune Timothy Chase,un dentist din New York City. 

Predispune la îngrăşare

Este adevarat că te poţi balona de la atâtea bule de aer,dar,pe termen lung,apa acidulată este benefică. Serios! Cercetătorii au descoperit că aceasta poate ajuta la slăbit,fiindcă te face să te simţi mai repede plină,mai ales dacă este consumată pe stomacul gol. Cu cât te simţi mai îndestulată,cu atât este mai puţin probabil că vei ceda în faţa junk food-urilor. Evită doar versiunile pline de îndulcitori artificiali,care pot creşte,de fapt,pofta de zahăr.

Poţi avea arsuri la stomac

Cercetătorii au demonstrat că este adevărat zvonul cum că apa efervescentă poate provoca reflux gastroesofagian. Aceştia au atras atenţia că persoanele care sunt deja predispuse la arsuri la stomac ar trebui să consume apă plată,mai ales în timpul meselor. Dovezile sugerează că bulele pot agrava problemele de reflux deja existente,prin relaxarea deschiderii inferioare a esofagului,ceea ce face ca acidul să se strecoare mai uşor în sus,pe esofag,spune Melina Jampolis,MD,autor al The Doctor on Demand Diet.

Mai multe